Може ли древноримски генерал да е чернокож

Порой от хули и обиди получи преди около месец професор Мери Биърд (Mary Beard), когато защити от нападки едно образователно филмче на ББС, в което един римски военачалник е представен, като чернокож. Мнението ѝ, в общи линии защитава тезата, че това може да е истина, предвид, че по онова време Римската империя се простирала от Египет до Британия и че няма нищо странно в това, ако някой римски военачалник се окаже чернокож. В Древен Рим не отдавали такова значение на цвета на кожата. Тя дори добави, че прототип на анимирания герой може да бъде Квинт Лолий Урбик, който по времето на Атонин Пий е управител на Британия и който е бербер по произход – роден е в тогавашната провинция Нубия, на територията на днешен Алжир.



Разбира се, Биърд не заслужава отвратителните лични нападки за възрастта и външния ѝ вид, които могат да хрумнат само в главите на расисти, националисти и въобще питекантропи обладани от бяс. Повечето от тези диваци дори не са гледали великолепните ѝ научно-популярни филми за живота в Древен Рим, чрез които е породила интерес към Древната история у хиляди хора. Заглавия, като „Да срещнем римляните“, „Рим: Империя без предел“, „Калигула“, „Pompeii: Life & Death in a Roman Town“, „Pompeii: New Secrets Revealed“ оставят трайни впечатления у зрителя, потапяйки го напълно в античния свят. За научните ѝ трудове въобще не подхващам въпроса…

Предполагам, че професорът говори в общ смисъл за Урбик предвид, че във филмчето става дума за времето на император Адриан, а не на наследника му Антонин Пий, когато всъщност военачалникът е построил Антониновия вал, а не Адриановия. Също така със сигурност мога да твърдя, че в римската армия е имало генерали и войници от всички краища на империята, така както е имало и такива императори. По онова време цветът на кожата наистина не е играл съществена роля в римското общество, така както става векове по-късно и всеки е можел да взема обществени и военни длъжности, стига да е римски гражданин. А по-късно, след 212 г., такива станали всички жители на империята.

Но тук става дума за детски филм с образователна насоченост, в който по някакъв непретенциозен начин трябва да се предадат факти от римското минало на Острова. И тези факти трябва в рамките на определени минути да покажат на децата по един занимателен начин, не само как се живеели древните римляни, но и как са изглеждали те. И макар, че със сигурност има някаква възможност римски генерал от 2 век в Британия, да бъде чернокож, по-вероятното е въобще такова нещо да е нямало. Дори да възприемем, че това е берберът Урбик, няма никаква гаранция, че той е бил черен, а най-вероятно е приличал на някакъв съвременен тъмен арабин.

Като вземем предвид и че в границите на тогавашната Империя не е имало негроиден народ, то вероятността показаният чернокож пълководец да бил наистина такъв, се свежда до минимум (но не и до невероятност). Така образователното клипче на BBC, се превръща по-скоро във възпитателно, а това едва ли може да е цел на Историята като наука.

За моя почуда професор Мери Биърд се нареди в една дълга поредица от светли съвременни умове, които успяха някак да преплетат политическите си възгледи с научните си занимания. Въпреки това за мен тя си остава един голям класицист, към когото тая искрена възхита като учен, автор и водещ. Подобни чувства обаче не мога да имам към лявата и политкоректна Мери Биърд.

Юрий Александров
https://gledam.blogspot.com/

Коментари

  1. Да, приличал е на "тъмен арабин", но те не са включени в конюнктурата на толератността.

    ОтговорИзтриване
  2. За такова филмче не трябва да го изобразяват черен. Вероятността наистина е малка.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар