Лидъл – право на избор или дразнеща политическа коректност в действие

Все си мислех да не коментирам случая с хубавците от Лидъл, които махнаха кръстовете от църквите на о. Санторини в рекламата си за „гръцката седмица“, понеже не съм вярващ, но се начетох на разни дивни писания и не мога да се въздържа с няколко мои мисли по въпроса:

1. Основен принцип за мен е, че за да функционира една демократична държава е необходимо тя да е секуларна. Т.е във всички действия на държавната администрация и представителните политически лица не трябва да се декларира никаква религиозна пристрастеност или пък фаворизиране на дадена религия. Религията трябва да бъде нещо лично, а не държавно. Включително, когато дедо владика ръси с някаква съмнителна вода войската на Гергьовден, най-малкото поради факта, че това е българска, а не православна войска. Тук сигурно католиците, протестантите и мюсюлманите, български граждани, може бая да се обидят.

2. Всеки търговец има правото, в търсене на печалба (споко бе, „печалба“ не е нещо лошо), да не използва религиозни символи... или да ги използва, както сметне за добре. Това важи и за индивидуални литературни произведения, картини, сатира и каквото там му хрумне на автора. Всичко друго ще е вид цензура. Като тая с променените текстове на Марк Твен.

3. Всеки човек обаче има правото да изпадне в безмълвен потрес, когато някой творец или търговец реши да проявява малоумна и крайна политическа коректност и вземе да трие части от едни сгради и то на елементи, именно заради които са построени тези сгради. Имам предвид, че без кръстчето отгоре, тия сгради нямаше да съществуват. Следващата крачка е от Фейса да почнат да замазват религиозните символи на споделените туристически снимки или направо да ги махат. Както се движи световната политкоректна дебилщина в последните години, и това може и да стане. Щото някой можел да се обидил...

4. Обидил се... Прави ми впечатление, че в световен план именно изповядващите аврамистични религии са тези, които най-се обиждат, ако някой посегне да се шегува с пророците и месиите им. Аз поне религиозно обидчиви будисти не съм срещал :)

5. Въобще Лидъл не си направи сметката, че в Източна Европа хората възприемат кръста, като някаква национална, а не религиозна принадлежност, колкото и да е странно това. Голям пропуск в маркетинга и непознаване на местния пазар.

6. Призивите за бойкот на Лидъл са си напълно в реда на нещата, но не заради гавра с някаква религия, а заради политическо престараване, което достига някакви оруелски мащаби. Повечето от призоваващите обаче забравят, че когато се махнат клиентите от Лидъл, повечето от тях ще отидат в Кауфланд. А собственикът на Кауфланд е същия, който е и на Лидъл. Та, когато призовавате към бойкот, поне го правете не към някоя верига с отделно юридическо наименование, а изцяло към собственика. Иначе няма смисъл.

Юрий Александров

Коментари