На Диоген явно ще му все тая, че турски ислямисти искат да бутат паметника му

Влиятелната турска ислямистка фондация „Ербакан“, свързана с властта, поискала да бъде махната статуята на големия елински философ Диоген в родния му град Синоп. Според фондацията паметникът навявал „грешни асоциации“, че града бил с гръцки произход?!

Това е поредният пример, как в Турция се подменя историята и подобни, предизвикващи почуда действия, се случват не откакто Ердоган дойде на власт, а още от времената, когато Ататюрк започна да гради там една държава основана на националността и секуларността. Хубаво начинание, но е явно, че Бащата на турците не успя във второто, предвид безпросветния религиозен фундаментализъм, който настъпва с уверени крачки на един хвърлей разстояние от границите ни.

Ислямизмът в Турция обаче не измести национализма, така както се случва в Близкия и Среден Изток, а само се сля с него. Така се получи нещо като национал-ислямизъм, който носи в себе си взривоопасен заряд, доста по-голям от само религиозния фанатизъм на ония, които взривяваха статуите на Буда в Афганистан или рушеха Палмира в Сирия. Примери много - от арестуваните в последната година десетки хиляди журналисти, професори, полицаи и хора на културата и безумното ново законодателство, та до терорът над кюрдите, който по принцип си е някак наследствен там.

Но това е дълга тема... Мисълта ми беше за Диоген.

Явно ония хора от ислямистката фондация не схващат историческата ирония в начинанието си...

Когато преди повече от 23 века попитали Диоген, какво да правят с тялото му след смъртта му, той отговорил, че е най-добре да го хвърлят отвъд градските стени, за да могат дивите животни да се хранят с трупа му. Когато хората, потресени, го попитали, дали той наистина иска това да се случи, той отвърнал:
- Не напълно! Но ако ми оставите една тояга, с която да държа дивите твари надалеч, ще съм по-спокоен.
- Но как ще ползваш тази тояга, когато ще си мъртъв и няма да имаш съзнание?! - учудили се тогавашните му съграждани от Коринт.
- Е, щом няма да имам съзнание, мислите ли, че ме интересува, какво ще стане с тялото ми? - запитал на свой ред Диоген.

Та, ако случайно има задгробен живот, се чудя дали на циника Диоген нямаше да му е през оная работа, че някакви си диваци искат да бутат статуята му, след като преди 2300 години му е било все тая, какво ще се случи с тялото му... 

Юрий Александров

Коментари

  1. Не знам комично ли е, трагично ли е... Има някаква всеобща кампания по събаряне на паметници. Чак до Щатите. Иронията е, че тъкмо историята носи познанието и поуката, а специално за Диоген и безсмислието да се въздигат кумири привидно, особено ако въобще не сме ги разбрали и нямаме намерение да ги следваме.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, така е. В конкретния случай си мисля, че статуята е била сложена с туристическа цел. Поне да направи градчето малко по-известно.

      Изтриване
    2. Проблемът е, че безличната власт се мъчи да свали до своето ниво всички и всичко, включая и мъдреци от миналото, които напук изкачат от древността, нарочно за да ни опровергават всеки път )

      Изтриване
  2. Наистина комбинацията между национализъм и ислямизъм е доста опасна. И браво за историческия урок.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Взривоопасна е направо тази комбинация... и благодаря :)

      Изтриване

Публикуване на коментар