Панелна охлокрация или как обитателите на панелките налагат незаконна власт


Снимка: Google Карти
От години из кварталите на София, че и из страната, ставаме свидетели на един и същ сценарии повтарящ се с упорита последователност. Някой човек решава да загради земята си и да я ползва по начин, какъвто той намери за добре и в съгласие със Закона. След часове обаче от околните блокове наизскачат десетина граждани и го принуждават силово да спре с дейностите върху собствения си парцел. Към тях се присъединяват истерични майки с деца на ръце, разлютени пенсионери, разстроени лелки… По някое време се появяват телевизия-две и всички протестиращи вкупом започват да обясняват пред камерите, как искали да живеят сред зеленина и как тази частна собственост трябвало да продължи да бъде поляна, площадка или, каквото там според тях е. Как си позволявал този гнусен богаташ, реститут или мерзавец да вдига там сграда на собствена земя, която да им прави сянка на остъклените балкони?! Къде щели да си разхождат кучетата и децата? Къде щели да си пекат зимнината?

Обикновено става дума за някоя изровена ливада с едно-две дървета или отдавна порутена детска площадка с ръждясали люлки, върху която същите тия живущи паркират безценните си автомобили, но протестиращите панеладжии са толкова убедителни и гласовити, че на другия ден всички медии вече тръбят, че въпросният парцел е благоустроена зелена площ, дори поддържан парк, връх на градинарското изкуство. На другия ден идват полиция, общинари, кметове и вместо да възстановят законния ред и да защитят правото на собственост…те взимат страната на възмутените!

В някои от случаите собственикът няма нужните разрешителни и Законът наистина тържествува. В повечето пъти обаче, всичко с документите му е наред. Минал е през ада на всички институции, комисии, бюра, агенции и архитекти, за да се добере до заветните тапии и проекти. Наел е изпълнител за строителните работи и изведнъж 10-20-30 души от околните блокове му забраняват да продължава нататък с непоклатимия аргумент, че те живеели наблизо.

Нещо подобно се получи и в неделя в Дружба 1, където работници, тръгнали да поставят ограда на частен терен, бяха принудени да спрат работа от наизскочилите от съседните блокове граждани, които бяха бесни, че някой се е осмелил да им разваля рахата, като си загражда собствеността.

Всичките тези патардии, които се вдигат през седмица-две в панелните комплекси са един показателен пример, как грешно възприеманата демокрация се превръща постепенно в чиста охлокрация, чрез която местни групи решават, дали да отнемат на някого правото на собственост или не.

И няма значение, дали тази групи се състоят от асеновградски цигани или от българи от квартал Дружба. Разрушителния ефект върху Цивилизацията е налице. Защото, когато започнем своеволно да отнемаме правата на другите, утре някой ще отнеме и нашите. Или?

Юрий Александров
https://gledam.blogspot.bg/

Коментари