Добре де, VIVE LA FRANCE, но...

Победата на Макрон в президентските избори във Франция безспорно е добра новина за цяла Европа. Увлечени в радостта обаче забравяме фактът, че една национал-популистка достигна до балотаж, където всъщност не би трябвало да припарва.

Забравяме и, че на първия тур центристът Еманюел Макрон получи едва около 2% повече гласове от Марин льо Пен, и че според социолозите около половината от гласувалите за него на втория тур всъщност не са гласували за него, а по-скоро против Льо Пен.

Това говори за един добре развит политически рефлекс у по-голямата част от французите за разпознаване на екстремизма и решителността им да не го допуснат да се настани в Елисейския дворец. Случилото се обаче не променя факта, че крайно левия и крайно десния кандидат получиха на първия тур общо над 40% от гласовете - нещо абсолютно потвърждаващо надигналата се вълна от популизъм в Европа, бил той ляв или десен.

Това е напоследък втория по-голям удар за национал-популистите на континента, след мартенските парламентарни избори в Холандия, когато националистическата Партия на свободата остана втора. Но както и във Франция, така и в Нидерландия, пък и в други европейски държави, екстремистките партии се установиха вече трайно в политическия живот, което едва ли е повод за безкрайна радост. Като вземем предвид и рекордно ниската избирателна активност за Франция, която показа, че все пак Льо Пен не можа да уплаши много граждани, картината придобива все по-тревожни нюанси.

Разбира се, мажоритарните президентски избори не могат да бъдат тотален показател, какво може да се случи на идващите след месец парламентарни избори във Франция, поради различната им специфика, но местните социологически агенции предвиждат второ място за Националния фронт с около 22% от гласовете (само с два процента по-малко от движението на Макрон „Напред“) и четвърто място с 15% за крайната левица.

А френските социолози доказаха, че за разлика от американските и британските, познават.

Но, все пак, VIVE LA FRANCE!

Юрий Александров

Коментари

  1. Анонимен08 май, 2017 14:44

    Човекът си победи. Ти какво искаш?

    ОтговорИзтриване
  2. Аз се радвам, че е победил. Просто мисля и за останалите неща около победата.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар