Как трябва да изглежда бюлетината, за да не може лумпените да определят съдбата ни

Задавам си този въпрос преди всеки парламентарен избор. И други въпроси си задавам. Как за да управляваш автомобил се изисква да имаш завършено основно образование и да си издържал успешно теоретичен и практически изпит, а когато се явиш пред изборната урна никой не изисква от теб нищо? Достатъчно е само това, да си се родил човек и да си български гражданин. Нима управлението на кола е по-отговорно, от това това да избираш управлението на държавата?! Белѝте, които можеш да направиш управлявайки МПС са хиляди пъти по-нищожни от пораженията, които можеш да нанесеш избирайки неспособни и корумпирани управници. Което е и видно от състоянието на държавата ни днес.

Не, не се опитвам да оспорвам неотменното право на всяко човешко същество, да избира управниците си. Това е неоспоримо. Но си мисля, че всеки човек трябва по някакъв елементарен начин да докаже, че вдява за какво става дума, когато посегне към химикалката и бюлетината. Ако хванете, например, едно шимпанзе и го обучавате няколко дни да зачерква „правилния“ номер в една бюлетина, то със сигурност накрая ще се научи. По какво ще се различава неговия избор тогава от този на мнозина избиратели, които отиват да зачеркнат номерчето, за което някой им е казал? Или наредил? И не е ли в случая изборът на шимпанзето по-осмислен, отколкото на човека, защото избирайки правилното число, то поне получава за награда бананче? Докато човекът получава за това единствено кофти политици. Е понякога и 20-30 лева.

Заради това от бюлетината трябва да бъдат премахнати поредните номера и да се остави избирателят да избира сам. Което е и една от основополагащите идеи на демократичната държава. Бюлетината може да изглежда, например така:



За да бъде, обаче изборът наистина осъзнат и информиран, в края на всяка интегрална бюлетина може да бъде прибавен един тест от три въпросчета, чието успешно попълване, да доказва способността на гражданина за взимане на решения, касаещи бъдещето на страната. Въпросите могат да бъдат отпечатани в няколко варианта и в различна последователност. Неправилните отговори ще направят бюлетината невалидна Например:


Защото, съгласете се, че ако един избирател е неспособен да отметне правилните отговори (пък и други с подобна елементарна сложност) и гласува, то неговият избор всъщност няма да е нищо повече от избора на едно шимпанзе.

Хващам се на бас обаче, че поне половината от избирателите няма да издържат теста. Всяка представителна анкета може да го докаже :)

Юрий Александров

Коментари