Der Tagesspiegel: Путин и Тръмп се стремят да дискредитират ролята на Германия в Европа


Историята на Европейския съюз е история на разпространението на великата идея за свобода на континента, която не би била възможна без постоянното насърчаване и подкрепа от Съединените американски щати. Това също е история, чиито успех в крайна сметка беше свързан и с разпада на Съветския съюз.

Тази история днес има опасност обаче да приключи.

Известно е, че Русия на Владимир Путин не е заинтересована от съществуването на ЕС. Също така тя желае отново да получи влияние и власт в Източна Европа, като за дестабилизацията на този район за нея са приемливи всички средства. Ние знаем също, че и Доналд Тръмп още отначало иска да изпокара помежду си страните в обединена Европа, а след това да разруши Съюза. Доказателство за това е неговото ликуване по повод Брексита и неговите словесни нападки към Германия. Така Европейският съюз се сдоби вместо с един, с два мощни противника и доколкото самата общност няма никаква представа за своето бъдеще, то третият враг за единството на континента ще бъде разногласието между неговите членове.

Очевидно сред всички европейски членове съществува една страна, която може да спаси ЕС и това е Германия. И доколкото Путин и Тръмп знаят това, те се опитват да дискредитират европейската роля на Федералната република и даже да я изолират. Нима и двамата не разбират, че членството на Германия се явява източник за стабилизация за всички?! Немската политика е длъжна да отреагира на това предизвикателство, но не по пътя на упоритото съпротивление, а по пътя на умната дипломация и изменение на посоката.

Тръмп и неговите съветници упрекват Германия в това, че заради своя егоизъм използва Европа и отслабва еврото, за да мами своите търговски партньори. Германия обаче не е виновна за отслабването на еврото, макар и да се възползва повече от всяка друга страна от ЕС в резултат на все по-нарастващия си износ.

В същото време останалата Европа се възползва минимално от това немско превъзходство. Дори напротив. Дълго време на Германия се харесваше ролята на надзирател на европейците, когато ставаше дума за достигане на целите по финансова стабилизация. Същевременно видяхме опасното ниво на младежка безработица и кризата на обществата в Южна Европа и мислехме, че можем да направим малко за решаване на този проблем. Това е заблуждение. Не е необходимо да пренасяме немския манталитет в други страни и да си въобразяваме, че без нашата промишлена традиция тези държави някога ще успеят да стигнат благосъстояние чрез подобни успехи в експорта. Структурните фондове на ЕС и сега с голям успех се занимават с преразпределението на ресурси от богатите държави към бедните.

Освен това Германия е длъжна да свикне с мисълта, че без някакво своего рода хоризонтално финансово изравняване Европейският съюз не може да съществува в дългосрочна перспектива. Лозунгът „национализация на дългове“ против когото се води полемика няма да доведе полза никому. Ние, също така, свикнахме с факта, че никой не печели толкова от обединена Европа, колкото Германия. Всъщност и едното и другото са само двете страни на една и съща монета.

Да, ние трябва да платим, защото това ще е от полза за всички ни. Всичко друго ще ни избезе по-скъпо и ще причини ущърб на една обединена Европа.

(Заглавието е мое. Оригинално заглавие: Германия е длъжна да заплати за спасението на ЕС)

Превод: Юрий Александров

Коментари

  1. "Освен това Германия е длъжна да свикне с мисълта, че без някакво своего рода хоризонтално финансово изравняване Европейският съюз не може да съществува в дългосрочна перспектива." Да, но не за сметка само на една страна. По-скоро преразглеждане на изкуствено високия стандарт в някои страни. Проблемът е, че това без барикади на улицата едва ли е възможно / или поне властите се боят най-много от това/. В този аспект появата на "тероризъм" е много удобна.
    Иначе, Путин и преди Тръмп играе в полза на САЩ срещу Европа. Проблемът е, че не играе за Русия )))))

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар