Основна предпоставка за съществуването на народни будители е наличието на някакъв заспал народ


Логиката на здравия разум ни казва, че потребността на един народ от будители зависи от наличието на голям брой заспали индивиди сред него, които да подлежат на будене. Т.е. основна предпоставка за съществуването на народни будители е наличието на някакъв заспал народ. И докато по време на Османското владичество е било ясно, че съществуването на такива просветители е било от жизнена важност за съществуването ни като народност, то в днешни времена, това не би трябвало да е така. Не би трябвало, но май обаче е.
 
Все по-често през последните години в общественото ни пространство се премята словосъчетанието „съвременни будители” –хора, които би трябвало да будят сънародниците си в духовен и просветен аспект. Излиза, че българския народ, повече от 130 години откакто съществува на картата на Европа като независима нация, днес отново има нужда от будене.
 
И макар, че „възрожденските” ни будители наистина свършват велико дело през 19-ти век, резултатът поне в просветното дело накрая е плачевен. След почти сто години Новобългарска просвета и „възраждане”, след стотиците килийни и светски училища, и след т. нар. бум в образованието преди Освобождението, на проведеното през 1881 година преброяване се оказва, че едва 3.3% от населението в Княжеството могат да четат и пишат!!!
 
Този резултат разбира се не обезсмисля трудът на стотиците знайни и незнайни просветители, които са се опитвали да налеят акъл в тоя заспал народ, но едва ли това може да бъде наречен „народно възраждане”. Това няма да научите от някой учебник по история, защото изучаването на тази наука в средните ни училища е превърнато по-скоро в опит за будене на лъжливи патриотични чувства, отколкото някакво трезво изучаване на историческите факти и пораждащите ги причини.
 
Днес десетки „интелектуалци” в България са набедени за „съвременни будители” на нацията. Това са хора, които би трябвало да будят заспалия български народ от комата на простотията, невежеството и чалгата... Като чета, слушам и гледам обаче повечето от представителите на този „елит”, които всекидневно ни натрисат медиите, издателствата и Интернет, в мен неволно се надига един ужасен вик:
 
Стига! Имам си будилник!
 
 
Юрий Александров, 2010 г.

Коментари

  1. Ей, дебиле, поне да беше попрочел какъв празник е Денят на будителите и защо се е наложило да бъде въведен. Народът трябвало да бъде събуждан... А той си имал будилник. Купешки, пардон, чужбински. Прост си като кокоша трътка. Но не толкова умен.

    ОтговорИзтриване
  2. Като ми триеш коментарите, по-умен и по-прав ли ставаш, дебиле?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нещо си се объркал. Аз коментари трия само в изключителни случаи

      Изтриване

Публикуване на коментар