Необходимо е да вървим към по-усложнено гласуване

Последните дни много взе да се говори, колко щяла да бъде усложнена процедурата по гласуване на предстоящите местни избори плюс референдум. И това се повтаря и потретва от медии, „експерти“ и политици, които от много отдавна ни е омръзнало да гледаме, слушаме и четем. Всичките те вкупом са притеснени от факта, че на 25-ти октомври многото бюлетини и различните действия по тях ще затруднят българския избирател. Изказват се и мнения, че изборите ще се проточат до късно вечерта, защото ще се увеличи времето, което всеки гражданин ще прекара в тъмната стаичка.

Тези притеснения могат да значат само едно– българският „елит“ няма никакво доверие в интелигентността на българския народ и в способността на редовия гласоподавател да постави хиксче или чавка на 4-5-6 определени места за определено кратко време.

И е прав. На последните парламентарни избори недействителните бюлетини бяха над 218 000 от общо 3 500 000, което прави грешна всяка 16-та пусната в урните. За такива елементарни избори, каквито бяха тогавашните, това си е една отчайваща цифра, която през октомври може да се удвои, утрои или дори учетвори.

Затова „експертите” предлагат да се вървяло към опростяване на начина за гласуване, за да може да бъдат избегнати пречките пред хората да дадат реално гласа си, за тази политическа формация, която предпочитат.

Тук обаче, телевизионните знаменитости грешат. Не към опростяване на изборите трябва да се върви, а към тяхното усложняване. Попълването на бюлетините трябва да се превърне в един вид тест, който да отсее онези от избирателите, които се явяват пред урните водени от всякакви други подбуди, но не и от истинска заинтересованост от това, кой ще ги управлява през следващия мандат на местно или национално ниво.

Защото нали не си представяте, че човек, който се затруднява, къде да постави чавки в 4 или 5 бюлетини в тъмната стаичка, е способен да направи осмислен и осъзнат избор за това, кой ще го управлява? Отвратително и нечестно към хората, които искрено са загрижени за бъдещето на страната си е такива екземпляри да бъдат допускани до всякакъв вид избори. Обикновено (но не само) те са хората, които продават гласовете си срещу пари, кебапчета или просто срещу измамни обещания за едно по-добро и светло бъдеще.

Създаването на по-сложни за попълване бюлетини е начинът, чрез който да се освободим от тежкото робство на неуките, които от години сляпо налагат фалшиви политици за водачи на тази страна, без дори да осъзнават, какво правят. Ние явно вече сме свикнали с политическата ни действителност, но, я се напънете, да погледнете като един страничен наблюдател на политическия живот в България! Ако успеете да надхвърлите рутината и системните наслоявания, ще прозрете гротеската - държава по чиито върхове от много години са накацали бивши и настоящи престъпници, неграмотни спортисти, явни психопати, нагли алкохолици, гневни наркомани, селски хитреци, комунистически и настоящи ченгета. Повечето, естествено, ходещи и говорещи карикатури. Сигурно тогава ще се запитате „Как стигнахме до тук?”, „Как въобще позволихме, да считаме целият този панаир за нещо съвсем нормално?”.

За да прекъснем целия този фарс е наложително изборно усложняване до дупка. Дори може да се премине към една крайна и екзотична мярка, като на всяка бюлетина да бъде предложен един ужасно елементарен кратък политически тест от три въпроса, напечатан в различни варианти естествено, за да не се наизустяват механично отговорите. Бюлетините без верни отговори автоматично ще се считат за невалидни. Ето пример:

1. Каква е формата на управление на България според нейната конституция?
а) министерска република
б) парламентарна република
в) бананова република
г) парламентарна монархия
2. Името на настоящия държавен глава на България е:
а) Бойко Борисов
б) Георги Първанов
в) Росен Плевнелиев
г) Ханко Брат
3. Изпълнителната власт в държавата се осъществява от:
а) Общински съвет
б) Народно събрание
в) Мешере
г) Министерски съвет
Нали не мислите, че този, който не може да отговори правилно на горните въпроси има някакво морално право да решава бъдещето на България и на всички нас?

Юрий Александров

Коментари

  1. Не можеш да отнемаш основни права. Не е демократично.

    ОтговорИзтриване
  2. Това е един умен начин да парираме платения вот. Божо

    ОтговорИзтриване
  3. Хаха и как ще стане точно това???

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар