Жерар Депардийо избяга от Русия в Белгия


Скандално известният френски актьор Жерар Депардийо, който сравнително неотдавна получи руско гражданство и даже известно време живя в Русия, се разочаровал от новата си родина. Неотдавна той заминал за Белгия, подал там документи за придобиване на белгийско гражданство и даже купил имот там, съобщава руското издание Трибуна.

Доколкото руското законодателство не позволява двойното гражданство, то актьора ще се наложи да се откаже от руския паспорт, който получи преди време лично от ръцете на президента Путин. По данни на изданието Депардийо вече е продал и двата си апартамента в Русия – в Саранск и в Грозни, които той получи, като подарък съответно от правителството на Мордовия и от президента на Чечения Рамазан Кадиров. Впрочем вторият апартамент е продаден почти на безценица, понеже се намирал в същия небостъргач в Грозни, който горя неотдавна.

По думите на самият Жерар Депардийо той „едва сега разбрал, че е истински французин и иска да се върне в познатата Европа”. До този извод актьорът стигнал след няколко години живот в суровата руска действителност.

Напомняме, че Депардийо напусна Франция и се отказа от френското си гражданство, след като дошлите на власт социалисти там въведоха висок данък „разкош”. Актьорът, който се счита за един от най-платените във френското кино, има по това време няколко големи имота и солидни банкови сметки, за които той не пожела да плати огромния данък. Заради това той се премести в Русия, където подоходният данък не зависи от състоятелността на гражданите и представлява 13%, както за бедните, така и за богатите.

От този факт руските власти тогава устроиха цяло пропагандно шоу, като твърдяха че французина е избрал „истинската свобода и демокрация”. Сега за бягството на Жерар Депардийо те предпочитат да запазят скромно мълчание.

Превод: Юрий Александров
http://mamkamu.blog.bg/
http://gledam.blogspot.com/

Източник: http://by24.org/2015/04/08/gerard_depardieu_escaped_from_russia/

Коментари