Ричард Докинс - най-известният атеист идва у нас


Може би най-известният атеист в света днес, големият учен, еволюционист, етолог, хуманист и критик на креационизма Ричард Докинс, ще посети съвсем скоро България по време на Софийския фестивал на науката, провеждащ се от 14 до 17 май, 2015 г., организиран от Британския съвет. На 16 май в 18.30ч. на голямата сцена на театър "София" той ще представи темата си „По-странна отколкото можем да предположим“. Докинс заимства заглавието на презентацията си от думите на Джон Холдейн, британски генетик и еволюционен биолог, който заявява преди време:

„Не се съмнявам, че в действителност бъдещето ще бъде много по-изненадващо от всичко, което мога да си представя. Подозирам, че Вселената е не само по-странна отколкото предполагаме, а по-странна отколкото можем да предположим.“

За съжаление билетите, на скромната цена от 5 лв., пуснати за презентацията му, са били изкупени още в първия ден, което ми дава някаква надежда, че тук, в България, все още има хора гледащи на света около тях с известна доза здрав скептецизъм. Организаторите обаче обещават, че ще осигурят още места в различни зали в близост, където лекцията на Ричард Докингс ще се наблюдава на живо на видеоекрани. Новите билети ще бъдат пуснати в продажба една седмица преди началото на фестивала.


Досегът с такава жива легенда, автор на книгите „Делюзията Бог“, „Себичният ген“ и „Сказанието на прадедите“, определено не е за изпускане. Поне за онези, които непрекъснато търсят обяснение за света около тях.

„Аз съм против религията, защото тя ни учи да бъдем доволни от неразбирането за света.“, казва ученият. Това може би е етичното следствие от неговите научни трудове, които по един логичен и научно аргументиран начин ни разкриват един свят, в който „моралът на Бог" е заменен от един  човешки морал независещ от всички измислени богове и месии, в които човечеството е вярвало през цялата си история… От тотемите идолите, та през Буда и Мохамед!

Признавам си, преди години бях чист православен християнин. Защо сега не съм такъв, ли? Поради две неща . Първото го наричат „Богословски факултет на СУ“.

Второто се казва Ричард Докинс..
.

http://vbox7.com/play:f5a523086f

Коментари