Когато националистите се покажат от тъмните си дупки


Снимка: в. Дневник, Георги Кожухаров
Само ден след като 20-годишната Виктория бе наръгана с нож в центъра на София политиците от Атака, ВМРО, Национална съпротива и още няколко техни подобия си счупиха краката от бързане, за да яхнат справедливото недоволство на обикновения човек, като организираха 2 митинга в неделя, единият от които събра поне хиляда души. Това естествено не бе изненадващо, защото и подръжника на правителството Сидеров и любимецът на ТВ7 Каракачанов страдат от все-по топящият им се рейтинг и този престъпен акт, извършен от „мургав пришълец“ от Алжир им дойде като подарък свише, който те грабнаха с алчни ръце.

Много хора ще се заслушат в приказките им, от които лъха злоба и ненавист към други хора с различен отенък на кожата. Често те са на границата на закона и не е лошо Прокуратурата внимателно да ги наблюдава и слуша какво говорят, защото с етническата и расистка карта игра не бива, щото накрая винаги някой я цака и прецакан обикновено е целокупния народ. Националистите са като деца, а когато някое дете вземе в ръцете си кибрит и понечи да пали чергата у дома, възрастният трябва да му го вземе навреме, че и да му обърше два шамара накрая, за да знае, че с такива работи не се играе.


Тук е ясно, че няма кой да изпълни ролята на строгия родител и бръснатите примитиви вдигащи ръце в нацистки поздрав ще се чувстват безнаказани и някак подтикнати да направят някоя голяма беля в центъра на София, след което вече спиралата на все-по нарастващото етническо насилие ще се задейства с неподозирана скорост. Това естествено ще разсее общественото внимание от протестите срещу правителството, и особено от студентските окупации на висшите училища, което ще е добре дошло за управляващата клика.


Масовата истерия, в която изпадна нестройния, но гласовит националистически хор след престъплението на „Пиротска” се добави към предишните техни опити за насаждане на омраза към сирийските бежанци. Опити, които, в интерес на истината, намериха доста плодородна почва сред българите, мнозина от които окончателно загубиха идеята за морал и хуманизъм, ако въобще тя някога е обитавала обърканите им умове. Чудно е, как едно престъпление извършено от арабин води до антиарабски настроения, а едно престъпление извършено от българин не води до антибългарски такива? Но явно не върви някак да протестираме и плюем срещу самите себе си. Вредно е за и без това разклатеното психическо здраве на нацията.

Естествено управляващите трябва да вземат няколко неотложни мерки за да не изправят всички нас пред невъзможна ситуация. Като първо ясно и категорично да направят разграничение м-у нелегално пребиваващите имигранти и бежанците от Сирия, на които дължим поне някаква форма на човещина, ако все още ни е останала такава. Второ, да декларираме пред европейските си партньори едно твърдо число от 17-18 000 бежанци (около 0.25% от населението на България), които можем да приемем, без да дестабилизираме собствената си страна. (При такова едно съотношение Германия може да приеме 200 000, например, което едва ли ще стане!). На Турция да бъде заявено категорично, че след достигане на това число ние ще предприемем твърди мерки по границата, дори затваряне на граничните пунктове, за да се защитим, като евентуално бъдат пропускани само тировете със стоки, за да подминем поне икономическия удар върху българските производители, търговци и превозвачи.. Периодично да бъдат предприемани акции на МВР за издирване на нелегални имигранти, които да бъдат депортирани в собствените им страни, ако трябва и със средства от бюджета. Да бъдат предприети необходимите законови процедури, които да позволят всеки чужденец официално пребиваващ в България, да бъде изгонен от страната, ако български съд е установил, че е приютявал или давал работа на нелегално пребиваващи. Да бъде ускорена работата по изграждането на ограда покрай границата с Турция, като дългосрочен проект, предвид малките шансове на югоизточната ни съседка да бъде приета в ЕС в едно обозримо бъдеще от около 20-на години. Неофициално да разхлабим контрола от наша страна по границите с Румъния, Сърбия и Гърция, за да може изходящия поток от имигранти и бежанци да не бъде спиран и така на наша територия да се получава т.нар. „бежанска тапа“ . И не на последно място -наказанията за разпространяване и проповядване на омраза и подтикване към агресия на етническа основа да бъдат чувствително завишени.

В национален интерес е настоящата криза да бъде решена по цивилизован начин, за да се запушат колкото се може по-бързо устите на крайните елементи, защото държава, в която нацистите по площадите надвикват студентите в университетите е тръгнала с пълна скорост към своя край.

Снимка: в. Дневник, Георги Кожухаров


Коментари