Как едни малоумници гласуваха малоумно решение за да угодят на малоумните си избиратели

Гласуваното вчера от Народното събрание продължаване на мораториума върху закупуването на земя от чужденци е може би едно от най-глупавите решения гласувани въобще някога от тази институция, която успешно показва, че е въплъщение на всичко най-долно, малоумно и тарикатско, което българският народ е способен да излъчи.

Самият факт, че и досега чужденци можеха да купуват земя в България след като регистрират фирма в страната бе подминат някак небрежно от онези, които отвориха големите си усти, за да изкажат онова, което се върти в малките им мозъци. Там сред обърканите им мисли светна лампичката, която им сигнализираше, че това е идеалният начин да възвърнат загубената популярност сред избирателите си, известни с още по-малките си мозъци.


Депутатите от Атака, ГЕРБ и почти всички от БСП загърбиха съвсем безотговорно националните интереси и в името на демагогията и популизма най-безпардонно гласуваха решение, което може да докара на България куп проблеми идващи от нарушаването на международни споразумения Защото договорите са затова, за да се изпълняват и според тях мораториумът върху продажбата на земя на частни лица от страните от ЕС изтича на Нова година. Под това България се е подписала. Всяко друго шикалкавене, още един път ще затвърди широко разпространеното мнение сред хората на запад, че комуникират с балкански тарикати, които при всяка възможност гледат да променят правилата на играта.

Мораториумът пряко бие и по правата на собствениците на земя, като им отнема правото да избират купувачът с най-добра оферта, който в определени случаи може да се окаже чужденец. Това, естествено, е изгодно за определена група бивши мутри, наричани днес олигарси, които в последните години успяха да окрупнят многобройни масиви земеделски земи и да цоцат, къде честно, къде чрез измами, дотации от Евросъюза. Много от тях дори не си дават труда да купуват земите от собствениците, а им дават по някоя и друга торбица брашно за аренда и тежко на онзи, който не я приеме, камо ли да иска да продаде земята си на някой чужденец за добра цена.

Иронията около всичко това е, че никой не си е изпочупил краката да дойде в България, за да изкупува земя и колкото и да звучи кощунствено за националистическите уши, това не е добра новина. По-големият интерес от чужденци би вдигнал цената на земята, като обикновено тя ще бъде продавана за осъществяването на някаква земеделска дейност, което пък ще съживи икономиката в някои вече пословично бедни селски райони. Сега огромни площи земеделски земи пустеят и ще е по-добре за цялата държава да ги купуват и обработват други граждани на ЕС, отколкото да останат буренясали, но собственост на българи. Какво говоря?! Дори китайци ще е по-добре да дойдат да орат, отколкото земята да се превръща в дивото зове. Поне нея не можем да я изнесем.

Но всичките препирни около мораториума се обезсмислят от простия факт, че и днес всеки гражданин на ЕС може да си купи земеделска земя в България, стига да си регистрира юридическо лице тук. Е, оти ги ручахте жабетата тогава, питам аз? Само да покажете на всички, че сте много загрижени за България ли? Че сте патриоти ли? Че сте умни и достойни политици ли?

Да, вашите неориентирани избиратели ще се хванат на фокуса. Те се хващат на подобни трикове от 130 години насам. Защо да не се хванат и сега? Не подценявайте обаче целия български народ, господа политици. По тези земи все още са останали хора, използваащи мозъка си не само за да се нахранят, напият, изчукат и да гледат телевизия. Тези хора вчера видяха, че сте способни да извършите големи поразии за страната, стига това да ви вдигне проклетия рейтинг. Че сте готови да дозакопаете държавата, в името на болни амбициии. Пфу... За това ще си останем земята на байганювщината, бойковщината и барековщината. Страна, която вие успяхте да натикате на дъното на всякакви европейски, класации. Най-бедната, най-корумпираната, най-необразованата, най-несвободната, най-зависимата.

Страна, за която по време на Освобождението Достоевски пише : „изведнъж видяхме китните български къщички с градинки около тях, цветя, плодове, добитък, обработена земя, която богато се отблагодарява за грижите, и като връх на всичкото по три православни църкви на всяка джамия — и ще се бием за вярата на поробените! „Как смеят!” — кипнаха мигновено оскърбените сърца на някои освободители, лицата им пламнаха от обида. „Ами ние сме дошли да ги спасяваме, значи те трябва да ни посрещат едва ли не на колене. Да, ама те не коленичат, те ни гледат накриво, даже май не ни се и радват! Не ни се радват на нас! Вярно е, посрещат ни с хляб и сол, ама гледат накриво, накриво!…”

Къде са сега, след 130 години управление на българската политическа класа, тези китни къщи и градинки, къде е обработената земя, къде е добитъка, къде са плодовете? Къде са онези достойни българи, които не коленичат пред никого? Няма ги, безвъзвратно отидоха на майната си. Останахте само вие, политиците и един изтерзан, полуграмотен и лумпенизиран народ. Да ви е честито!

Та, ако трябва да обобщим станалото в Парламента вчера, можем уверено да заключим, че едни малоумници, гласуваха малоумно решение, за да задоволят прищевките на малоумните си избиратели, а единствената национално отговорна партия се оказа... тази на българските турци, придружена от няколко депутати от БСП. Ако трябва да се уповаваме на тях, то Бог да пази България. Но като гледам и чета за положението в последните 70 години, не бих заложил и на Него...

Коментари