Пет причини да гласувам за ДСБ и шест да не го направя

Първо точките „за”:

1. Вярвам, че дясната политика е единствената възможност една държава да функционира нормално и справедливо. Вярвам в свободата на индивида и неговото право да се развива така, както той иска. Вярвам, че отделният човек е по-важен от Държавата и че нейната намеса в живота му трябва да бъде сведена до минимум. Знам, че ДСБ е носител на всичките тия мои вярвания.

2. ДСБ показа че има волята и капацитета за извършването на някои задължителни реформи в пенсионната система, образованието, здравеопазването, данъчната политика и държавната администрация.

3. По време на управлението на Иван Костов бяха започнати необходимите и болезнени за България реформи след като 8 години никой не посмя да се заеме с това. За тези години страната ни затъваше все повече и повече, докато други източноевропейски страни вече излизаха от посткомунистическата криза.

4. Личността на Иван Костов е оплювана с еднаква сила и отдясно и отляво. Омразата към него е социален феномен, въпреки, че неговото правителство е определяно, като най-успешното на прехода от почти всички външни наблюдатели.

5. През периода 1997-2001г. беше поставено началото на присъединяването на България към световната общност на цивилизованите държави, материализирано след години, като членство в организации като НАТО и ЕС.


Сега точките, които ме карат да не гласувам за ДСБ:

1. Правителството на Иван Костов нямаше куража да извърши всички нужни реформи по време на своето управление. Така то не успя да покаже, че е докрай дясно.

2. По време на управлението си Иван Костов не успя да удържи мераците на редица сини функционери за облагодетелстване от властта.

3. ДСБ е вождистки тип партия, която би се разпаднала без лидера си. За мен този тип политически формирования са неприемливи в една нормално функционираща демокрация.

4. Партията ДСБ не бе подмината от появилите се напоследък из десните партии на Европа популизъм и демагогия. Разбира се при нея те са в доста по-малка степен, но все пак съществуват. Доказателство са предизборните им клипове, подчинени главно на темата за доходите на пенсионерите и програмата им, където не се свенят да говорят за някаква солидарност и минимални осигурителни доходи.

5. Коалицията с Български демократически форум - наследниците на откровено фашистките Български национални легиони, едва ли беше удачен вариант за консервативна партия, като ДСБ.

6.(бонус). Никога не бих си избрал Иван Костов за приятел. Просто не е моят тип :)

Понеже първите пет причини все пак взимат превес у мен над вторите шест, то в неделя ще ида да дам гласа си за ДСБ, знаейки, че правя възможно най-добрия избор от крайно ограничения ни откъм читавост и кадърност политически пазар. Надявам се тази партия да премине 4-те процента и да вкара отново депутати в Народното събрание. Защото без тях, българският Парламент вече наистина ще заприлича на сборище от популисти и некадърници, изпратени там от други популисти и некадърници.

Едно уточнение: Авторът не е член на политическа формация и се надява никога и да не бъде.


Коментари