Когато мутрите във властта слушат лумпените от улицата

Изявлението на Бойко Борисов, че ще отнемат лиценза на ЧЕЗ успя да изуми всички запазили все още ума си българи. Само три месеца след като държавата разпродаде дяловете си от 1/3 в електроразпределителните дружества, сега тя буквално изритва от страната чешките собственици на мажоритарния дял, противно на всякаква икономическа логика, договори и закони. След протести, които недоумяващо защо изсипаха своя гняв върху енергоснабдителите, вместо върху истинските виновници, министър-председателя клекна и предприе една популистка и доста опасна стъпка – отнемането на лиценз. Солената глоба за подаваното ниско напрежение в няколко благоевградски села щеше да бъде достатъчна и дори справедлива, но кой ти гледа справедливост, когато по улиците хората вече ти искат оставката.



Отнемането на лиценза под натиска на улицата обаче е едва ли най-добрият вариант за България, защото това значи, че занапред всеки чуждестранен инвеститор дълбоко ще се замисли дали да дойде в държава, където инвестициите му могат да бъдат издухани от моментните приумици на правителството или от щенията на няколко хиляди объркани граждани, които не могат осмислят истинските причини, за това което им се случва. След оставката на Дянков, това действие на правителството ще е още една причина инвеститорите да бягат от тази страна. Това няма да е добър вариант и за потребителите, които покрай назначаването на служебен електроразпределител ще понесат чести и продължителни спирания на тока. Да не говорим, че поддръжката на мрежата изисква стратегически инвестиции и мислене за години напред, което всеки временен доставчик, ще откаже да извършва. Ще откаже да извършва и евентуалният наследник на ЧЕЗ, ако въобще такъв се осмели да се появи, защото няма да чувства сигурност под краката си поне още десет години. Да не говорим, че до процедура за избиране на нов доставчик може да се стигне сигурно след около петилетка, предвид мудността, с която става всичко в България.

Ако цялата тая пародия не бъде накрая отменена от съда, две случки могат да се случат от тук нататък на потребителите. Едната е до електроразпределението да се докопат мутрите от родната енергийна мафия чрез някоя тяхна фирма, която да стане официален приемник на чехите, като изкупи техните акции в дружеството. Другата е въобще да не се яви кандидат и държавата да изкупи акциите на чехите. Тогава всичките мерки за ограничаване на разходите, които бяха извършени до сега в ЧЕЗ ще бъдат терминирани от държавни чиновници и естествено цената на тока няма да тръгне надолу. И в двата варианта обаче мафията ще си взима своето в ежемесечните фактури за потребена електроенергия. За трети вариант –експроприация, въобще не смея да си помисля, макар че пресконференцията на Премиера за пореден път ни доказа, че може да очакваме всичко от това правителство –от импулсивни решения до добре пресметнати грешки. Но така стават нещата в държава, където мутрите във властта слушат лумпените от улицата.


П.П. Потресаващо е незнанието на средния българин за случилия се преход. Ако той знаеше всъщност, какво става в Родината му в последните години, щеше да протестира не пред централите на чуждите компании, а пред тези на редица български такива, собственост на мафиоти, бивши комунистически величия, корумпирани действащи и предишни политици, които всъщност го изиграха по начин, който само един лумпенизиран народ можеш да изиграеш. Доказателство за това са и сегашните бунтове, насочени не към когото трябва…

Коментари