Как България ще фалира през 2013

Годината е 2013 г.

месецът
януари
България покрива плащанията от 1,7 милиарда лева по външния си дълг с пари от Сребърния фонд, поради невъзможността да набере средства на международните финансови пазари. Министър Дянков заявява, че това е по-добрият за държавата вариант. Ура! Сребърния фонд е занулен.

февруари
Агенция Муудис намалява кредитния рейтинг на страната с два пункта. Министър председателя Борисов е безкрайно учуден и смята това, като мръсен ход от страна на рейтинговата агенция, неотговарящ на състоянието на Цъфтящата българска икономика. За една сутрин той успява да даде отделни гневни интервюта за Канал 1, БТВ, Нова, ТВ 7, Канал 3, ББТ, ВВС, НВО, Cartoon Network и БТВ Лейди.

март
Бюджетният дефицит надхвърля психологическата граница от 5 %. Опитът за повторно емитиране на еврооблигации се проваля поради незаинтересованост на инвеститорите и страната изпада дефакто в неплатежоспособност. Новите участъци на магистрала „Тракия” вече не са на вълнички, а на цунамита.

април
Брутният вътрешен продукт се срива с 8 % на годишна база, след намалението от 5 %  година по-рано. Ръст от 2% отчита единствено развлекателната индустрия.

май
Държавата закъснява с изплащането на пенсиите и заплатите на държавните служители. Отливът на чуждестранни инвестиции придобива лавинообразни темпове. Бум на фалитите на малки и средни предприятия. Спират строежа на магистрала „Струма”, което е отпразнувано с подобаващи количества алкохол от археолозите.

юни
БДЖ са купени от "Российские железние дороги". С парите от приватизацията правителството вдига пенсиите с 9.5 % и започва да се готви за избори. Междуфирмената задлъжнялост чупи нови рекорди. Голяма част от разплащанията вече са бартерни.

юли
На парламентарните избори електоралната активност е едва 32%. БСП печели с преднина от 1 процент и заедно с ГЕРБ и ДПС съставя „Правителство на Националното Спасение”, наречено от пресата „Тройна коалиция ПърДоБор”.

август
Започва спешно печатане на пари с цел да бъдат изплатени юнските пенсии и заплатите на държавните служители. Авто-паркът на Народното събрание е обновен с 80 чисто нови лимузини, чрез които ще спестят средства на данъкоплатците за ремонт и поддръжка на вече овехтелите 3-4 годишни досегашни МПС-та, с които се придвижват народните избранници.

септември
Националният статистически институт отчита 70 % инфлация на годишна база. Хлябът достига средна цена от 3 лв за килограм. Голяма част от големите български и чуждестранни фирми започват да прехвърлят средствата си в чужбина.

октомври
Валутният борд е официално отменен. Няма гориво за топлофикациите за предстоящата зима. Безработицата достига 29 %. Българска фондова борса е затворена, за да се спрат паническите разпродажби на акции. Фалира първата банка, разчитаща доскоро на парични потоци от държавния бюджет. Гражданите започват масово да теглят спестяванията си от банките. Министър-председателят Георги Първанов отчита поредния успешен летен туристически и ловен сезон.

ноември
Мисия на МВФ идва спешно в страната и препоръчва 50 % намаление на пенсиите и заплатите в публичния сектор, както и съкращаване на държавните служители с 30 %, като условие за отпускане на заем. Стачки обхващат всички отрасли на икономиката. Народното събрание е обсадено от разярени граждани самоорганизирали се чрез Социалните мрежи или просто по телефоните на единствения останал мобилен оператор. Полицията отказва да се намеси, тъй като стачкува и тя, въпреки забраняващите й законови разпоредби. Депутатите са изведени от войскови части от Парламента и откарани на безопасно място. Курсът на лева достига до стойност 10 лв. за 1 евро. Банковата система престава да работи. Остатъците от икономиката преминават главно към кешови разплащания, с изключение на тия, които вече са минали на бартерни такива или въобще на никакви.

декември
Германските влакове с хранителни помощи за бедстваща България са разграбени още на Драгоман от гладни тълпи. Народното събрание, заседаващо на тайно място, обявява мораториум върху плащанията по външния дълг. Създадени са „Агенция за борба с кризата”, „Бюро за превенция на спекулата” и „Управление за разпределение на хранителните дажби”, в които 1246 новоназначени държавни служители ще помагат на всички нас, обикновените българи, да живеем по-добре в условията на криза... Министър-председателят излиза с обръщение към българския народ, в което съобщава, че всъщност криза няма.


Написаното по-горе е плод на авторска фантазия и по никакъв начин не е препоръка за отърваване или придобиване на финансови активи.

Коментари