Безумни евродирективи

 В много отношения европейските директиви и регламенти са нещо полезно за България. Те карат ориенталското ни общество да се преобразява с по-бързи темпове, отколкото им се иска на голяма част от политиците, олигарсите, монополистите и обикновените лумпени. Тези директиви създават в нашата страна една обстановка, която все повече ни отдалечава от Изтока и ни приближава към нормалния свободен свят. Поевропейчват ни, въпреки нашата съзнателна и несъзнателна съпротива. Създават правила и ред.

Когато обаче безумието обладае европейските чиновници, те са способни да сътворят такива директиви, стратегии и регламенти, на които можем само да се чудим, да се смеем ли, да плачем ли. Обикновено те въвеждат или някаква забрана или някакво изискване, прикрити зад благовидна загриженост за здравето, сигурността и безопасността на средния европеец.


Миналата година се шумеше много около една директива за забрана на свободната продажба на билки. Една забрана, която неминуемо ще унищожи една вековна традиция. Евробюрократите решили, че билките трябва да се приравнят с лекарствата, да минават през
  лицензиране и да се продават с рецепти. Последствията естествено е лесно да ги предвидим. Печеливши от това няма да са гражданите, а единствено фармакологичната индустрия. Не знам какво стана с тая директива, но все още успешно си купувам билков чай без рецепта :)

Последното тотално поскъпване на яйцата пък е следствие на друго едно творение на някой евромозък, наречено накратко „регламент за щастливите кокошки”. То въвежда изисквания за големината и оборудването на клетките за кокошките носачки. Фирмите, които успяха да изпълнят изискванията, сега съвсем нормално си вкарват разходите в цената на яйцето. Други пък прекратиха производство, защото просто беше непосилно за тях да подменят инсталациите.
  Последва яйчен дефицит, който от своя страна също натовари цената. Това се случи не само в бедни страни, като България, но из цяла Европа. Даже сладкарите във Франция се оплакваха, че високите цени на яйцата щели да ударят пряко по потреблението на пасти.

Пилешкото месо пък гони нови ценови висоти вследствие на същия този регламент, според който в птицефермите задължително трябва да бъдат поставени климатици и новородените пилета да бъдат отглеждани на температура от 33 градуса. Подобни са изискванията и за свинефермите, които ще влязат в сила от 2013 г., само дето там трябвало да има и душове и играчки за животните.


Подобни изисквания за бедна страна като България водят само до отпадане от пазара на дребните и средни фирми и оставането там само на едрите играчи, които могат да изпълнят еврозаръките. Капиталът на голяма част от тях обаче е със съмнителен произход водещ началото си нейде сред първите тъмни години на „прехода”. По този начин ЕС едва ли не разчиства пътя на съмнителни лица да се установят в бялата икономика, премахва всяка тяхна конкуренция и на практика улеснява картелирането на различни сектори, чрез което храната в София скоро ще стане по-скъпа от тази в Лондон.


А помните ли оная идиотска директива, според която краставиците и бананите в търговската мрежа не можеше да надхвърлят определен процент кривина? Покрай нея в Европейския съюз се изхвърляше огромно количество напълно годна стока, а отговарящите на изискванията продукти съвсем естествено вдигнаха цената си. Слава Богу това творение бе отменено, но дълбоко подозирам, че авторът му, още се подвизава нейде из офисите на Комисията и подготвя някой друг шедьовър за благото на всички нас.


Тия дни пък еврокомисарят за правосъдието и гражданските права Вивиан Рединг обяви, че готви нова директива, която да въведе квоти за жените в управителните съвети на големите компании, защото те били много слабо представени там. Такава държавна намеса в делата на частни компании е не само недопустима, но и смърди на чист социализъм.


На социализъм миришат и опитите на европейските чиновници за намеса в личния живот на хората. Една директива забранява децата под осем години да надуват балон и да ползват парти свирки с изкачаща хартия, а мечетата трябвало да бъдат от материал годен за пране, за да не стават източник на зарази –все неща, писани сякаш за родители-дебили. Тенденцията за налагане на повсеместна безопасност обаче пречи на децата да се учат от опита си –главен фактор във формиращата се детска психика и вероятно ще произведе масово деца евроидиотчета за в бъдеще. Налагането на прекалената стерилност пък ще доведе до увеличаване на детските болести, защото ще пречи на децата да изграждат естествен имунитет.


Явно за дебили се отнася и директивата според която цигарите вече могат да бъдат единствено самозагасващи се. Това явно се прави за да защити бедните пияници, които заспиват в леглата си с цигара в ръка. Освен това щяла да се въведе и забрана за ароматизирането на тютюните. Така съвсем ще вгорчат живота на милиони пушачи и ще ги изнервят съвсем, карайки ги отново и отново да палят цигарата си всеки път щом пропуснат за минутка да си дръпнат от нея. Ако преди това не са изперкали в опити да смъкнат предпазителя, какъвто всяка запалка в ЕС трябва да има, както си е редно за всяко
 смъртоносно оръжие :)

За регламентите и директивите определящи процент за Зелена енергия в цената на тока, биокомпонент в горивата, скъпи въглеродни квоти за топлоцентралите и подобни хич не ми се говори, но знам едно: те всекидневно бъркат в отънелия джоб на българина, който е доста по-тънък от средния европейски.

Всъщност идеята за европейска федерална държава или поне конфедерация е хубаво нещо, но както всичко хубаво, може да бъде провалено от чиновническа бюрократщина и политическо престараване. Особено в момент на финансова криза.

Коментари