Агент в нужда се познава или леви интелектуалци на помощ

Вчера няколко интелектуалци, като същински матросовци се хвърлиха с гърди да защитават Българската Православна Църква от насочените напоследък към нея медийни дула. В открито писмо разпространено вчера, представляващо по своето същество един нещастен показател за нивото на „интелектуалната” ни мисъл, те по един будещ недоумение начин обвързват народността българин с православното християнско вероизповедание, бъдещето на народа ни със съществуването на БПЦ, възмущението от думите и делата на религиозни водачи с „интриги” и атаки” срещу Православието.

Кой знае защо „интелектуалците” намесват в писмото фразите „отродителска психология” и „опити да се подменят фундаментални ценности, каузи и национални цели”?! Когато по нататък обаче умело ги приписват на критиците на „достойните архиереи”, всичко си идва на мястото. Излиза, че онзи, който се осмели да критикува православните водачи е отродител и непатриот! Такъв светоглед е по-присъщ за овчарите от края на 19 век, отколкото за интелектуалците на 21 век. Или за времената, когато възраждащата се българска нация се е опирала на Православната си Църква за да се утвърди на разкъсваните от дрязги Балкани. Дори за времената, когато тя (народността) тепърва се е създавала преди повече от хилядолетие.

Днес обаче едва ли някой нормално мислещ българин може да си представи, че съществуването и бъдещето на нацията ни могат да зависят от наличието или не на Българската Православна Църква. В днешни времена, когато секуларизмът отдавна се е настанил в цивилизованите държави, никоя религия не трябва да бъде обединителен център за една нация. И то не защото Православието не е достойно за това, а защото вярата е лично изживяване, много далечно от масовите прояви на почти всички религии.  А и Христос едва ли би приел да бъде знаме само на един народ, пък бил той и българския :) Да използваш думите на Иисус за да създаваш и обединяваш нации в днешно време е все едно да върнеш времето поне 1000 г назад.

За Спасителя, обаче, в писмото не става и дума, макар да се споменава Църква, Православие, архиереи, клир, Св. Синод... Това естествено става резонно, когато разберем, че повечето от подписалите се отдолу са били известни членове на атеистическата БКП, а голяма част от тях са работели и за комунистическото Гестапо. Така воплите на тия хора в защита на архиереите олекват до степен безтегловност и цялото писмо придобива някак друго измерение.

С
якаш в четвъртото измерение ни вкарва и струящата от писмото патетика, която е по-подходяща за едно друго време отпреди 22 години. Тогава обаче нещата, които ги пишеха подписалите се, бяха със съвсем друг знак. Никога нямаше да им мине през ума да говорят за Отечество и Православие, а по-скоро за интернационализъм и СССР.

Като споменах СССР, се сещам и че почти всички подписали се са изявени русофили и славянофили, точно както Православната ни Църква не крие проруските си пристрастия –тенденция наложена още през началото на 50-те години на миналия век. Не бяха ли тези, които подписаха това писмо сред подписалите се под друго едно такова, в което наричаха западните ни съседи „братя по кръв и вяра”, „братски сръбски народ” и т.н.?

И макар, че никъде в изявлението да не е уточнена причината за неговото написване, то се появи след шумотевиците около лимузината на Варненския митрополит Кирил и дългия инатлък на Св. Синод за отварянето на досиетата на свързаните с комунистическата Държавна сигурност висши духовници. А там подозренията са за масов агентлък сред Техни Преосвещенства, Високопреосвещенства и Светейшество...

В безумната поредица от патетика, нравствен плач и православен патриотизъм(?!) „интелектуалците”, в едно характерно за социалистически мумии мислене, дори разкриха и някакъв заговор в нападките срещу архиереите:

„Знаем, че това никак не е случайно, а е премерено и добре организирано действие срещу всичко свято и скъпо за българите и християните”.

Смех! Но к`во да ги правиш? Агент в нужда се познава...

Коментари