20 години без СССР?

На днешния ден преди 20 години от историческата сцена слезе Империята на злото –Съюзът на съветските социалистически републики. Изграден и ръководен на тоталитарен принцип, абсолютно не зачитащ човешките, религиозни и национални права Съветският съюз ще остане, като едно от най-смразяващите ума държавни формирования в човешката история. Формирование чиито ръководители достойно се нареждат, дори надминават злодеи, като Ирод, Атила, Чингис Хан и Дракула.

Съветският съюз не се продъни обаче вдън земя. Той не се разтвори в атмосферата. Не изчезна в небитието. Освен че живее в сърцата на много хора с объркани мозъци, той продължи своето съществувание под формата на днешната Руска федерация. Или по-точно 70 годишното му съществувание беше само едно превъплъщение на Руската империя, превъплъщение, каквото е днешната Федерация –уж републиканско по форма, но имперско по съдържание.

Желанието да продължи имперската политика заяви преди дни и премиерът Путин, който обяви наскоро, че СССР бил всъщност Голямата Русия и заяви плановете си за създаване на нов Евразийски съюз. Връх на имперското му безочие беше допълнението, че в него евентуално можели да членуват и други държави извън бившия Съюз, като България например!

В днешна Русия определено се диша малко по-свободно от съветските времена, но политическия въздух си остава все така зловонен и едва ли в обозримо бъдеще ще достигне прозрачността в Западния свят :) Доказателствата са стотици, ако не и хиляди. От убийствата на журналисти до политическите репресии. От мачкането на кавказките народи до международен ресурсен рекет. От пародийната смяна на местата между Путин и Медведев до откровеното погазване на човешките права.

Такова погазване беше и наскорошното потушаване на протестите в Москва и Санкт Петербург, където хората недоволстваха от нечестните и фалшифицирани избори. Те бяха брутално разпръснати от милицията, като опозиционни лидери и независими блогъри бяха арестувани и осъдени по бързата процедура на по 15 денонощия арест. Путин естествено обвини за протестите САЩ, които чрез едно изявление на държавния си секретар Клинтън изразиха опасения от честността на изборите в Русия. Критика изразиха и други западни лидери, както и от ОССЕ и ПАСЕ, които бяха пратили наблюдатели там.

Ясно е, че тази критика е принципна и не е свързана с някакви конюнктурни съображения, защото единствените, които могат да спечелят от едно изборно оспорване са комунистите, които всъщност, както се говори, са получили много повече гласове от официално обявените. Почти колкото гласовете на управляващите!

Според сайта на движението
"Гражданин наблюдател", партията на Путин "Единна Русия" всъщност е получила 29,8 процента средно за страната извън Москва, а в столицата - 25,8 на сто.Според ЦИК обаче резултатът за управляващите е 49,54, което по същество е една разлика, която не може да не събуди подозрения у нормалния наблюдател. Според същата организация избирателната активност е била 51,5 на сто в Москва и 53 процента в останалата част от страната, докато ЦИК е обявила на сайта си 60,2 на сто за цялата страна.

За всички вътре и вън от Русия е ясно, че Руската олигархия, трудно ще се откаже от властта си. Лошото е, че алтернативата според волята на избирателите в Русия е един още по-голям фен на Съветския Съюз дори и от Путин –Комунистическата партия. А филма с нейно участие сме го гледали 73 г. Дано няма повторение... Щото на римейка вече се "наслаждаваме" тук, в България от поне 67 години ...


П.П. Покрай изборите руснаците родиха стотици вицове. Ето един от тях, който е реплика на един по-стар:

Барак Обама се оплаква по телефона на Дмитрий Медведев, че има голяма вероятност на изборите за Конгрес на САЩ неговата Демократическа партия да изгуби.
- Нямаш проблем- отговаря Медведев. -Ще ти помогна. Имам тук един мегаспец по изборите -Чуров (председателят на руската ЦИК). Пращам ти го - всичко ще оправи.
Минали изборите в САЩ. Медведев звъни да пита как е минало.
- Абе, общо взето, тихо и спокойно беше. Републиканците не спечелиха. Само че резултатът е странен - във всички щати с голяма преднина победи "Единна Русия" :)))

Коментари