Синдикатите надминаха популизма на ГЕРБ

Организираният от КТ „Подкрепа” и КНСБ национален протест предизвика недоумение и почуда сред голяма част от гражданите на България. Най-вече заради нелогичните искания на двата синдиката да бъдат спрени вдигането на пенсионната възраст и премахването на класа за прослужено време.
При все по-намаляващото население в България е пределно ясно, че пенсионната възраст трябва да се вдигне. Алтернативите на това са по-ниски пенсии за все по-увеличаващите се пенсионери или вдигане осигуровките на все по-намаляващите работещи. Разбира се има и още един хипотетичен вариант според който правителството да намери начин да се пребори със сивата  икономика и така да покрие хроничните дефицити в НОИ, които непрекъснато се запълват с пари от бюджета, сиреч от данъците ни. 
Последния вариант обаче ще е една добра, но само временна мярка, защото пенсионерите ще продължат да се увеличават, а работещите все така ще намаляват, т.е. във времето разходите за пенсии ще растат, а приходите от осигуровки ще се стопяват. Единственият вариант тук е вдигането на пенсионната възраст и ако синдикатите не разбират тази елементарна сметка, то толкова по-зле за тях и всичките ония, които са се подлъгали по дивия им популизъм.

Аз добре осъзнавам, че съм лично засегнат от тази пенсионна реформа и че вероятността да зърна Свети Петър преди Първата си Пенсия се увеличава в геометрична прогресия след всяко вдигане на пенсионната възраст, но това е съдбата на всеки имал късмета да се роди в страна с ужасяваща демографска и социална криза –с непрекъснато намаляващо стопански активно население и увеличаващо се неактивно такова. Това важи и за повечето европейци.

Ширещата се световна икономическа криза, пък никак не допринася за исканията на синдикатите. Все повече увеличаващите се безработни, ще бъдат допълнително бреме за финансите и на НОИ и на републиканския бюджет.

Другото, за което протестират синдикатите е премахването на класа за прослужено време. Тук логиката им вече абсолютно ме изумява. Според тях излиза, че е справедливо някой с 40 г. трудов стаж да взима 40% повече от колегата си, който има само 6 месеца трудодни. Справедливостта не изисква ли по-голямата заплата да взима по-способния и продуктивен служител, независимо от възрастта му и натрупания стаж? Но какво ли съм тръгнал да говоря за справедливост и синдикати!

За тях солидарността е по-важна от справедливостта.

Още едно справедливо действие на правителството ще бъде ако прекъсне порочната практика осигуровките на държавните служители да бъдат плащани от бюджета, т.е. пак от джоба на данъкоплатеца. Логично е също да бъдат намалени привилегиите за ранно пенсиониране на заетите в сферата на сигурността, защото смешно и жалко е един редови полицай да взима по-голяма заплата от един учител, като същевременно учителя му плаща осигуровките със своите данъци, а накрая за капак на всичко полицая се пенсионира и по-рано. За 20-те заплати няма да коментирам.

И още нещо. Недолюбвам никак правителството на Бойко Борисов, но в момента не мога да не призная, че действията на Дянков са в общи линии правилни. Той се опитва да започне една закъсняла работа, която трябваше да е завършил още миналата година, но по-добре късно отколкото по-късно... А ако питаме КНСБ и Подкрепа –точно никога. 

На фона на ширещата се криза в Еврозоната, едва ли ще е бъде много умен ход сега да се клати правителството с митинги, протести и стачки. Алтернативата в момента (БСП+ДПС) е още по-лоша, а до гръцкия сценарии крачката е малка. Толкова малка, колкото синдикатите никога не могат да си представят...


П.П. Протестиращите пред Народното събрание скандираха думата „бандити” по адрес на управляващите. За това те трябваше обаче да се сетят, когато въодушевено гласуваха за ГЕРБ на всички възможни избори, а не сега, когато финансовата стабилност на цяла Европа е поставена под въпрос.

А що се отнася до популизма на синдикатите, то той успешно задмина в последно време популизма на ГЕРБ от времената преди последните парламентарни избори.

Коментари