Колко са честните хора в МВР ли? Точно 1.33 %

Задача: Събират 150 полицая и ги карат да опишат извършено престъпление, за което всички те знаят истината. Двама го правят, останалите мълчат.

В задачата се пита: Тези които мълчат, какви са? Негодници, мижитурковци, подлеци или нещо по-лошо? И достатъчно представителна извадка ли е това, за да покаже степента на морална атрофия в редиците на родната ни полиция, а оттам и на цялото ни народонаселение.


Един от двамата, които написаха истината е вече бившият полицай от дирекция "Престъпления по пътищата" Константин Иванов. Той е човекът, който преди време разкри информация за наличието на списъци с номера на коли на спонсори на МВР, които не трябвало да бъдат спирани от патрулите. След като БТВ прави репортаж по случая, срещу него вече има 5 дисциплинарни производства, а по-късно той е подложен на натиск в службата си и е принуден да напусне.

Днес пред БТВ той заяви: „Има сериозно засегнати обществени интереси и като служител на МВР основната ми функция е да защитавам тези обществени интереси. Аз не забравям откъде идва моята заплата. Заплатата идва от българските граждани. Това, което съм свършил, смятам, че ми е задължение по служба”.

Радостно е, че се намери човек, който да разчупи полицейската омерта. Тъжното е, че при извършената проверка го подкрепи само един от 150 души. Явно милиционерщината все още не си е отишла от МВР и там все още си мислят, че полицаите служат на началниците си, а не на обществото. Ако сега МВР работеше нормално, трябваше да се започнат разследвания за възпрепятстване на правосъдието и укриване на факти с-у онези 148 полицаи, които си глътнаха езиците и се направиха на ударени по време на проверката по случая.

Защото обществените интереси наистина са застрашени, когато МВР мери с двоен аршин, според това, кой колко дарения му е направил. Никоя служеща на гражданите полиция не може да си позволи да и плаща друг, освен държавния бюджет. Обратното е присъщо повече за една феодална държава (където всеки местен велможа си има частна полиция, на която плаща), отколкото за модерна европейска страна, за каквато се опитваме да минем от известно време.

На фона на всичко това, още по-нагло звучи изказването на Цветан Цветанов, че спонсорирането на МВР нямало да бъде прекратено, а само... ограничено. Въпреки, че в последния доклад на ЕК, бе разкритикувана тази порочна практика и изрично бе заявено, че това може да постави в зависимост полицията в България.

А бившият полицай сега си стои вкъщи безработен, безпаричен и живеещ трудно, за да напомня на всички служители на МВР, че лоялността към системата е по-важна от честта, смелостта и службата на обществото.

Коментари