Площад “Професор Иван Славков” -една селска трагикомедия


Изглежда глупостите никога не свършват. Тяхното свойство за мултипликация е сравнимо само с все по-нарастващото безочие сред малки, големи и най-големи властимащи. Ако има награда за най-голяма глупост изречена от политик, всички знаем, кой ще вземе първото място. Няма да съобщавам името Му, защото днес е обявен ден без Него :). Голям съперник в номинациите за тази награда обаче, ще Му бъде червеният кмет на пловдивското село Брестник Георги Козов.
Кметът предлага Общинският съвет на община Родопи да гласува решение, според което централният площад на селото да бъде кръстен „Професор Иван Славков”. Причината била, че Батето бил приятел на селото повече от 10 години и, цитирам: „Той (Батето) присъства на всички наши мероприятия с голямо желание, а последните 4-5 години беше неизменен гост на честването на Трифон Зарезан”!

Туй вече иде много и за селски кмет от когото не бихме могли да очакваме изящество на словесния изказ, нито пък наличие на морален компас, за това името на кой българин заслужава или не да се кичи по табелките на площади и улици.

На амбициозният кмет, който е на този пост от 24 години, обаче това не му стига. На площада щели да правят и барелеф на Славков, който щял да бъде открит навръх националния празник 3 март. Така центърът на едно българско село, където се намират читалището и кметството ще се превърне в поредния символ на ценностното лутане на поколения българи. А като добавим и названието на кръчмата, драмата, се превръща в типична селска трагикомедия, където зрителя ту отчаяно плаче, ту се смее в захлас. „Позитано 20”!!! Тук са се провеждали често среднощните „мероприятия” на Бате и компания, Бог да ги прости.

Друг вид мероприятия е извършвал Васил Левски, при посещенията си в селото преди повече от 140 г.. Казват, че в Историческия музей в Пловдив се съхраняват писмени доказателства, че Апостолът е посещавал и Брестник, по време на обиколките си из страната. За туй, съвсем в реда на нещата, на негово име в селото е кръстена една от улиците и училището.
Сега ни очаква едно друго кръщаване ... разбира се ако чавка е изпила мозъците на членовете на Общинския съвет на община Родопи и те вземат, че одобрят предложението на кмета, от чиито мозък явно са пили доста на брой чавки...

Коментари