Няма вече мама, няма тате! Има родител 1 и родител 2

Администрацията на президента Обама ни предложи поредната порция смях. От 1 март във формулярите за паспорти в САЩ думите „майка” и „баща” ще бъдат заменени с политически коректните „родител 1” и „родител 2”. Това разбира се, се прави за да не бъдат ощетявани децата на хомосексуалните двойки, за които било трудно да определят, кой от родителите им е майка и кой баща.

Затова предлагам да не си играем на половинчати мерки, а да въведем политически коректните наименования във всички сфери на живота, за да може веднъж за винаги да се сложи край на тази несправедлива дискриминация към хомосексуалните ни съграждани. Така например познатата ни песничка от едно време:


Мама ми купи днес
нова книжка със картинки...

е наложително да се трансформира в:

Родител 1 ми купи днес
нова книжка със картинки...

Макар, че елемент на непоносима дискриминация се вижда и в това „1”, ощетяващо жестоко бащата...:)

Реформата не трябва да подмине и тоалетните, където наред с традиционните, с надписи „мъже” и „жени”, да бъдат добавени „гей-активни” и „гей-пасивни”. Така всеки уважаващ себе си ресторант, ще трябва да има четири тоалетни със съответните надписи за категорията на ползващите ги.

Много важен момент в Коректната промяна ще изиграе БАН, където най-големите ни езиковеди, ще трябва да помислят за премахването на мъжкия и женски род от българския език и заместването им с един неутрален и политически приемлив. Добра работа ще свърши средния род, като например изречението „Той отиде да изпие една студена бира” се окоректява на „То отиде да изпие едно студено бирЕ”. Така се премахва дискриминиращата оценка за пола на пиещия бира, както и феминизирането на една студена, искряща и невероятна кехлибарена течност, чието поглъщане в горещ летен ден води до преживявания съвместими със сексуалните...

Чудно, как ще бъдат трансформирани неприемливи по своята дискриминационна същност думи, като „баба”, „дядо”, „брат”, „сестра”, „леля”, „чичо”, „кака”, „батко” и т.н., но да му мислят учените.


Юрий Александров


  

Коментари