Махнете сините буркани

Поредния инцидент с автомобил на властта се случи онзи ден малко преди 20 ч. Колата на военния министър причинила катастрофа на кръстовището на булевард „България” и ул. „Тодор Каблешков”. При инцидента пострадало леко четиригодишно момченце, пътуващо в преминаващ на зелено джип, а министъра се отървал с охлузвания. Детето си глътнало езика и само своевременната намеса на минаващия наблизо шеф на Правителствена болница го спасило от задушаване. Според очевидци министъра се оправдавал, че бил извикан спешно от премиера в Бояна Явно случаят наистина е бил такъв, щом колата на НСО летяла с около 120 км/ч. и преминала на червен светофар, според очевидци. Потресен от случая бащата на детето, който шофирал джипа, налетял на шофьора на министъра.Спорен остава момента дали правителствената кола е била с включен син буркан и сирена или не. Дори да приемем че това е така, шофьорът и е бил длъжен според закона да навлезе в кръстовището с безопасна скорост. Думата закон обаче явно е непозната из тези среди. Много по-важна е премиерската дума и когато Той те привиква е хубаво да се явиш колкото се може по-моменталически. А единствения начин това да стане е да караш като побеснял из софийските улици. С включен буркан или без!


Злоупотребяването със синия буркан от хората на властта е отколешна, добре позната на всички ни, практика. Тук даже това се възприема, като естествено и неотменимо право на управляващите, които често-често изнервят шофьорите в изстрадалата от задръствания София и предизвикват всекидневно хиляди пожелания за секс с техните майки. Да не говорим за катастрофите предизвиквани редовно от тях, причината за които обикновено е, че те винаги бързат.

Бързат и линейките, но някой да е виждал линейка да навлиза в кръстовище със 120 км/ч.? Аз не! И пожарна не съм виждал! Черните Мерцедеси и БМВ-та, обаче виждам редовно да хвърчат с непостижими за редовия гражданин скорости, сякаш тяхната работа е по-важна от делата на всички нас, простосмъртните. За да убием надменността им и да спасим всички нас е крайно належащо на всички министри да бъде забранено ползването на синия буркан и когато тръгнат на работа да си чакат чинно в задръстванията. Ама имали среща с Бойко, ама трябвало да откриват детска градина в Люлин, ама бързали за масаж, щели да изпуснат полета за Мапуту... Все едно. За да не закъсняваш просто тръгни по-рано, като изчислиш полагащия се и на теб дял от трафик-мармалада. Както всички ние правим.

Очаквам премиера днес да обяви, че причината поради, която е извикал така спешно военния си министър е, че някой от съседите ни е обявил война или пък е въведено военно положение поради не знам си к`во си. Това би оправдало някак ралито на военния министър по един от най-големите столични булеварди. Всичко друго е провинциалистко перчене на хора облечени във власт и смятащи, че улиците на моя град са създадени единствено заради тях.

Коментари