Българският национален интерес изисква Македония да е в ЕС

Воеводите на съвещание в Осоговската планина преди Илинденското въстание, март 1903
Едва ли по онова време е имало значение, кой къде е роден. С червено са обозначени родните места на родените в днешна Република С. Македония, а с черно -на онези родени в границите на днешна България. Това за статистиката.

Българският национален интерес изисква в най-скоро време Македония да бъде приета в ЕС. Експресно, ако може, защото Москва и Белград не спят.

Ако ние, като народ, не осъзнаваме това, то значи, че има нещо ужасно счупено в нас, находящо се нейде в средата на 19 век, когато безсмислената вражда и омраза между нациите оформяше европейската политическа сцена. Съвременната политическа реалност обаче ни шепне, че историята не би трябвало да бъде раздор между две независими държави в 21 век. Нима си мислите, че като изнасилвате една нова нация, да се откаже от митовете и измислиците върху които е построена, ще спечелите? Та нали това значи тия клети хора да плюят върху всичко, в което вярват и на което са ги учили в продължение на няколко поколения.

Та вие не сте способни да осмислите лъжите и митовете, върху които се основава нашата история и с които са пълни учебниците ни, че и научните ни трудове, а сте тръгнали да „образовате“ македонците. Ето някои от българските митове, които противоречат на всякакви исторически факти, но повечето от вас приемат като непоклатима истина:

- Светите братя Кирил и Методий са българи.
- Първи сме използвали авиацията за бомбардиране.
- Били сме под „робство” по време на османското владичество.
- Православието ни е спасило като народ през 5-те века чужда власт.
- Турци са извършили баташкото клане.
- По време на Освобождението Пловдив, Варна, Созопол, Ахтопол са били населени главно от българи.
- България е най-старата държава в Европа с непроменено име от създаването си.
- Имало е „огромното” „антифашистко“ движение през 1941-44 г. и производното от това, че в България е съществувал фашизъм.
- Руснаците („братушките”) винаги са ни „освобождавали“.

И съвременните митове шестващи из социалните мрежи:

- Най-интелигентната нация в света сме след евреите.
- Българин бил измислил компютъра.
- Трудолюбиви народ сме.
- Най-старото население на Балканите сме, защото всъщност сме траки. 

И т.н.

Когато такива твърдения се вкарат във всекидневна употреба на битово, медийно, та даже и държавно ниво те постепенно се превръщат в „истина“, в която повечето от вас вярват уверено. Та така и с македонците, които придобиват собствена полунезависима държавност, като част от Титова Югославия само 67 години след като България става полунезависимо княжество. А преди това от 1913 до 1941-ва пък са ги облъчвали, че са „прави сърби“.

Та така. Тук, в България се оказа, че агресивният мазен национализъм само е дремал дълго време, а днес се буди с нови сили, вече превзел и правителството ни. А това няма да ни доведе до нищо добро. Примери от съвсем близкото минало и по-далечното минало бол.

Това го пиша като българин, чиито произход е от Вардарска Македония, който знае, че историята е наука, която не трябва да бъде изопачавана за целите една националистическа и държавна пропаганда. Както в Република Северна Македония, така и в България, така и по целия свят.

Въобще стремежът за присъединяване на македонските земи към родината майка ни доведе до две национални катастрофи. Първо през 1913, когато решихме, че Беломорието и Одринска Тракия не ни стигат, а поискахме и онези безплодни чукари около Вардара, и втори път през Първата световна война, когато се присъединихме към милитаристичните Централни сили, които единствени ни гарантираха присъединяването на Македония към България. От първата случка тръгна неприятното отношение на света към нас, защото сме били нападнали съюзниците си, а втората само затвърди това отношение.

Сега, гледам, че в безсилието си, се опитваме да потретим, този път с различен подход, но дано се осъзнаем навреме...

Юрий Александров

Коментари