Die Welt: Русия е мним великан, бензиноколонка маскирана като държава

Мой превод на Ralf-Dieter Brunowsky, Die Welt

След последните избори Путин се къпе в лъчите на славата – все пак нивото на подкрепа от избирателите се оказа на много високо ниво. Изглежда, че неговата агресивна външна политика се изплаща във вътрешен план, но в действителност руският президент се намира в задънена улица.

Както винаги, когато се чувства заобиколено от врагове, населението на Русия се скупчва около Водача. Така изглежда, че Путин е непобедим, а неговата власт неразрушима.

Но външното впечатление е измамно. Много хора в Германия, които подкрепят Путин пренебрегват един факт: Русия – това е един мним гигант. Икономическият потенциал на тази въоръжена до зъби страна е изключително слаб.

По сведения на Световната банка брутния вътрешен продукт на Русия през 2016 г. се изчислява на 1,28 трилиона долара. За сравнение БВП на Италия през същата година е 1,85 трилиона, на Германия 3,47, а на САЩ 18,57.

Путин управлява богата на природни ресурси страна, но изключително нестабилна. Бившият посланик на Израел в Германия Avi Primor преди време каза по отношение на Иран: „Всеки режим, в крайна сметка, трябва да изхранва населението си“. Това напълно важи и за Русия!

Веднага след като САЩ обявиха наскоро новите санкции срещу Русия (които още не са влезли в сила) руската валута загуби почти 10% спрямо американския долар. Това означава, че цените на вносните стоки отново ще се увеличат, а в хранителния сектор това ще засегне най-вече обикновените граждани.

Русия внася една трета от храната си отвън, а сривът на фондовата борса и катастрофалните затруднения на алуминиевият гигант Rusal също свидетелстват за уязвимостта на руската икономика.

„Бензиноколонка маскирана като държава“

Съществуват само приблизителни оценки за истинските разходи на Русия във сирийската гражданска война, но навярно разходите са колосални. Пари са необходими и за издръжката на въоръжените сили и в самата страна. За известно време те могат да бъдат печатани, но без реална икономика и без приток на валута, в технологично и икономическо отношение държавата ще поеме назад. През март 2014 г. написах следното:

"Бившия американски кандидат за президент Макейн нарече Русия „бензиноколонка“ маскирана като държава. Ако санкциите бъдат засилени, ориентираната главно към износ на нефт и газ руска икономика, ще започне да изпитва недостатък на машинно оборудване, за което обикновено плаща с нефт и газ. В това време Западът, при евентуално спиране на доставките от Русия, ще може бързо да се преориентира – новите доставчици са готови отдавна. Отсъствието на западни инвеститори и ограничения достъп до международните финансови пазари ще доведе страната до икономически упадък. Тогава реакцията на Запада ще бъде такава: „Банки вместо танкове“. Военни действия въобще няма да се налагат. С помощта на финансовите мерки Западът може значително повече да повлияе на Русия, отколкото с демонстрация на военна сила. В сила ще влязат и финансовата изолация на руските олигарси, технологичните забрани, санкцииите против руските банки.“

Политиката на Путин навлезе в безизходица. Той ще постъпи правилно, ако навреме се обърне назад от пътя по хлъзгавата пътека на агресивната политика. Въпросът е, ще се впусне ли той в нови авантюри? Или ще тръгне по пътя на отстъпките, стремейки се към преговори? Да види истината право в очите, вместо да се отказва от отговорност.

Ако избере последното, то на него ще се наложи да спре да облъчва Запада с постоянни дезинформационни кампании и хакерски атаки. Ако Русия иска някога да си възвърне доверието на Запада, ако тя иска отново да я признаят за велика сила, (а не просто за ядрена сила) тогава на нея ще се наложи да спре с хвърлянето в затвора на противниците на режима, с убийствата на агенти, използвайки старите методи на съветското КГБ, и с ориентацията на икономиката си изключително към верните към Путин олигарси.

Коментари