Впечатляващо невежество по програма „Хоризонт“

На 16.03.2017г. между 17.30 и 18.00 ч. чух по Хоризонт от водещата, че холандският парламент се бил състоял от 150 души, представете си, и как този брой депутати съвсем не отговарял на нашия брой от 240 народни представители. Защото ние сме били 7 милиона, пък Холандия 16 милиона и спокойно нашите депутати можели да се понамалят. Нещо, което се премята отдавна в общественото ни пространство.

Мразя да хуля некомпетентността на една българска национална и обществена медия, но много моля, дами и господа журналисти, ако не познавате спецификата на една държава, по-добре не се захващайте да я коментирате, щото се получават национални и обществени излагации!

Ще го обясня простичко. Парламентът на Кралство Нидерландия е двукамерен и се състои общо от 225 души и сегашните избори бяха ЕДИНСТВЕНО за Долната Камара, която наистина се състои от 150 представители, както навред по медиите ни обясняват. Другата част на Парламента им се нарича Сенат и в нея заседават 75 сенатори избирани от провинциалните парламенти. Да, и тук сметката за съкращението не се получава на пръв поглед :) 17 милиона холандци имат 225 души народни представители, пък ние със само седемте си милиона население – 240. Направо сме си тъмни балкански субекти....Акълите от БНР обаче забравят и за 12-те провинциални парламента на Холандия, чиито общ брой народни представители е някъде около 570 души. Всяка провинция има има различен брой депутати, според броя на населението си при всеки извършен избор.

Та ако сметнем грубо тия около 570 провинциални холандски депутата и ги прибавим към националните 225 се получават някъде към 800 народни представители, които холандците издържат с данъците си Т.е. на 21 000 души в Холандия се пада един депутат, бил той провинциален или национален. Сметката при България обаче е около 29 000 души на един депутат.. По тази сравнителна логика това значи, че ако някой трябва да намалява броя си на народни представители, то това е Холандия, а не България :)

Не е достатъчно само да четеш международните новини. Трябва и акъл...

Юрий Александров

Коментари