За майките, които искат да минат метър

Ние, българските граждани, получихме за кой ли пореден път доза предизборен популизъм от родния ни Парламент. Не че ни е за първи път...Депутатите опростиха (на първо четене) лихвите на майките, които са длъжници на НОИ за неправомерно ползване на майчинство. Тук думата „неправомерно” се използва от почти всички медии по начин, който се опитва да омаловажи някак значението на случилото се.

А истината е, че над 6700 български майки, къде волно, къде неволно са измамили държавата с около 6.5 млн. лв. Получавали са месечно  по 240 лв. за отглеждане на дете, а в това време са го пращали на детска градина. Според закона обаче, когато детето посещава детско заведение, обезщетенията не им се полагат никак.

Тук има няколко тревожни момента в това решение на  Народното ни събрание и съпътстващите го страсти, които предизвикват питанки и чуденици у мен:

1. Парламентът явно опрощава лихви по просрочени задължения към държавата на определена група граждани, дискриминирайки по този начин останалите. Нали се сещате, че и аз някой ден мога да поискам, да ми опростят лихвата по данъците, с които съм закъснял –данък МПС, данък сгради, такса смет... Барабар с всичките лихви, които съм плащал от предходни години. Вие предполагам също? А и опрощаването на лихви дължими заради извършени финансови нарушения, едва ли стимулира всички нас, останалите данъкоплатци, да бъдем изрядни платци и да си плащаме редовно осигуровките и данъците.

2. Представители на майките-нарушителки, по време на своите протести преди време, се оправдаваха с незнание на закона, макар че би трябвало да са осведомени като средно интелигентни хора, че непознаването на Закона не може да служи за оправдание на закононарушенията –може би правило №1 в правото. Други майки пък обявиха, че имало „неяснота” в Кодекса за социално осигуряване, макар че в чл. 53 (4) е казано дословно: „Паричното обезщетение по ал. 1, 2 и 3 не се изплаща при смърт на детето, даване за осиновяване или при настаняване на детето в детски заведения, включително и детски ясли, както и при отглеждането му от лице, включено в програми за подкрепа на майчинството”. А и ми е трудно да повярвам, че когато получаваш някакви пари от държавата съгласно действието на някакъв закон, ти не си запознат със същия този закон! Освен, ако не живееш нейде из Факултето и си неграмотен. Връх на наглостта пък беше искането на тези майки да им бъдат опростени и... ГЛАВНИЦИТЕ.!!!

3. Поредната Власт отново се опитва поредно да се заиграва предизборно, на практика подпомагайки определен кръг избиратели с чисто безлихвени  заеми и то във времена, в които финансовият министър непрекъснато се мъчи да ни обясни, че пари в бюджета няма.

И дано не бъда разбран погрешно. Аз добре знам, че обезщетенията  за отглеждане на малко дете са крайно недостатъчни, както всички хубави неща в тая държава и се надявам (дай си Боже) някой ден наистина да можем да сме толкова богати, че да обезпечим финансово една насърчаваща раждаемостта действаща политика. Но тук става въпрос за нещо съвсем различно. За равенството пред действащия Закон, пред който, по презумпцията създадена още от древните римляни, всички сме равни...

Коментари