Peaky Blinders (Остри козирки) – сериалът, който дано не сте пропуснали


Като че ли е отдавнашна традиция гангстерските филми да се развиват на територията на Съединените щати, поради ред исторически причини, но този сериал излиза от наложените клишета и ни дава един неочакван поглед към организираната престъпност в Обединеното кралство.

Бирмингам, 1919-та. Историята на една ирландска банда, опитваща се да разшири влиянието си в града и страната. Завърналите се наскоро от Голямата война трима братя, оглавяващи малък ирландско-цигански клан се опитват да лавират между местния хазартен бос, полицията, правителството, италианската мафия, еврейските лондонски банди и Ирландската републиканска армия. Това понякога им се отдава, понякога не.

Като начало, заради нелепа грешка, те обират товар с тежко армейско оръжие и боеприпаси, което се оказва горещия картоф, от който всички искат да се отърват заради страх от Властта. С изключение на средния брат Томи (Cillian Murphy), който поема нещата в свои ръце и решава да го запази, като го заравя тайно в специално разширения и облицован с олово за целта гроб на един негов приятел, който той лично е застрелял. Всъщност не е застрелял, макар че италианската мафия си мисли, че е… Така Томи предизвиква идването в Бирмингам на специален полицейски шеф, командирован лично от държавния секретар по военните работи по онова време Уинстън Чърчил, който пък се страхува оръжието да не попадне в ръцете на терористите от ИРА. Естествено, този висш полицай е типичния безпардонен отрицателен герой. Но няма смисъл да преразказвам сериала с думи, когато може да се види.

Иначе превъзходна игра на артистите, които не познавам, не защото са неизвестни, а поради факта, че аз не съм голям кинофен и не помня много-много имена :) За това няма и да правя списък на звездите участващи в него. Само не мога да не отбележа Том Харди, който дори във второстепенна роля на еврейски гангстер избива рибата тотално.

Мръсният индустриален и пролетарски Бирмингам от онова време май е пресъздаден автентично. С калните улици, бедняшките квартали, типичните лумпенски кръчми, огнените леярни цъфнали сред жилищата и вездесъщото излъчване на тъмнина и безнадеждност. Това сполучливо се допълва от психологическите травми от войната, която още живее в умовете на голяма част от героите. Хубавото е, че тия психологически драми не се превръщат в авторски полюции, както обикновено се получава от край време с европейското кино.

Интересното е, че такава банда, със същото име, наистина е съществувала през този исторически отрязък от време и това допълнително стимулира интереса на всеки любител на историята. Макар, че художествената измислица, естествено, надделява.

В момента има излезли 4 сезона и през 2018 г. се очаква да излезе следващият. Аз съм стигнал засега до средата на втория сезон и, смея да твърдя, че не съм гледал по-добър сериал поне през последната година. Препоръчвам!

И макар, че рейтингът в IMDb отдавна не е показател за качеството на един сериал, тук той е 8,8 все пак :)

Юрий Александров
https://gledam.blogspot.com/



Коментари