Защо простотията води уверено нацията ни

Усещате ли, как един призрак броди из България? Призракът на простотията. А тя няма идеология. Опасна е дори повече от комунизма. От година на година ставаме свидетели на съвкупния морален упадък на управляващи и народ, отплеснати в някаква десетилетна хазартна игра помежду си, в която, колкото повече властта извършва неморални действия, толкова повече народът я надцаква. И обратното.

Трудно е да се определи, кой печели този покер, защото, когато народът извади някоя четворка, като Динко, властта веднага вади кент флош роял с някой Бойко. Или обратното. А Динко и Бойко се еднакви, само дето единия не говори на диалект. Динко дори заяви наскоро, че някой ден щял да стане министър председател. Може и да стане.... Дори вече няма да се учудя, мамка му. Не, не е смешно, защото преди години се смеехме на думите на Бойко, пък той оглави в един момент все по-нещастната ни Родина.

Как ни сполетя това? Как стигнахме до там, повечето от нас да заявяват, че един чист илитерат, свързан с разни съмнителни структури от 90-те, днес се оказва по-малкото Зло от все още празнуващата 9-ти септември БСП?

Естествено отговорът е простотията. Простотията, която няма нищо общо с естествената човешка простота. Простотията, както казват в България, ходи по човека... Тя не зависи от образование, знания и интелект. Тя се създава от поколения лумпени, които се учат от примера на бащите си и не приемат Цивилизацията.

Вчера дори станахме свидетели на тази наша генетична простотия, когато местната власт се опита да бутне нелегалното заведение, построено при това на общинска собственост, на един рибар в Резово, където, според защищаващия го Евгени Михайлов, били ходели „артисти, писатели, политици, депутати, министри, журналисти“. И понеже много мастити граждани скочиха в негова защита, разрушаването не се случи. Върнаха багера! Т.е. не беше спазен Законът!

Как после да обясняваме на циганите навред из страната, че нелегалният им дом подлежи на разрушаване, защото е незаконен и построен на чужда земя, а „клубчето“ на българина трябва да се запази, щото било „екзотично“?! И готино. И посещавано от разни „особи“.

Чиста простотия...

Юрий Александров


Коментари

  1. Ужасяващо и безнадеждно е!

    ОтговорИзтриване
  2. "Как ни сполетя това?" - много просто - захвърлихме униформата на "развитата личност" - всеки е свободен да бъде себе си, а с изобретяването на социалната мрежа - да се покаже /магарето/ пред света. Тоест "магарета" и преди е имало, само че бяха маскирани или просто ги виждаше само тяхното село. Едно време имаше 1 тв и по нея не предаваха репортажи за кръчми на писатели, артисти и прочие, защото те по онова време не пиеха, а пишеха, не "отразяваха" преизпълнението на петилетката.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Простотията, естествено, не е съвременно изобретение. Винаги я е имало. Проблемът тук е, че колкото повече намаляват българите, толкова повече се увеличават простаците :)

      Изтриване
  3. Мислиш в Рим не е имало простотия? На килограм, иначе как щяхме да попним Диоген и Сократ. /това е намек да пишеш нещо за Рим :) /

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар