Защо все пак Нова Република

Мога да кажа, че съм капризен избирател. Ако всички „електорални единици“ бяха поне наполовина претенциозни, колкото мен, то със сигурност днес нямаше да наблюдаваме множество политици приличащи на карикатури, които по глупав и смехотворен начин се борят за гласовете на българските избиратели. Нямаше да наблюдаваме, защото нямаше кой да ги избира :)

На политическата координата система стоя някъде в дясно. Доста в дясно, ако въобще е удачно тук да се лепят етикети. В икономиката подкрепям свободния пазар, минималните регулации, свободната конкуренция и търговия, равните и ниски данъци. Не одобрявам държавните бюджетни дефицити, свръхрегулирането, контролираните цени, държавното субсидиране на частни компании, съществуването на монополи и картели, санирането на частни домове с обществени пари, харченето в личен и държавен план на средства, които нямаш.

В обществен план вярвам в личната свобода, секуларната държава, честните избори, свободата на религията, сдружаването, словото, придвижването. Ненавиждам тоталитарните управления от какъвто и да е тип, бил той фашистки, комунистически, националистически или просто мафиотски. Вярвам, че независимият и разумен човек трябва да разчита първо на себе си, а след това на държавата, защото иначе ще се превърне в амеба. Вярвам в просветеното образование, което създава хора с широк светоглед, а не само тесногръди специалисти за бизнеса. Вярвам, въпреки редица обратни доказателства, че България е европейска държава и нейното място е там, така както са ни завещали Възрожденците. Вярвам и в много други неща, но няма да ми стигне страницата, за да ги изброя…

Заради това винаги, когато наближават избори съм се оглеждал за партии, чиито принципи да съвпадат 100% на моите. И винаги не съм ги намирал. Просто дори самодеклариралите се за такива в България не са наистина напълно десни, поне в икономически план. Това явно е част от една по-обхватна европейска тенденция, започнала още преди падането на Берлинската стена, довела до там, че европейските десни се превърнаха в центристи. Но това е друга тема…
Въпреки това, ще гласувам, защото не мога да си позволя популистка, и вече биеща към центъра и на изток партия като ГЕРБ да управлява България. Или пък все-по лявата русофилска, а напоследък и националистическа БСП. И тя популистка, даже в пъти повече от „гражданите“ на Борисов. Към тази дружина бих прибавил и левия популист (и той русофил) Марешки, национал-социалистическите русофили от Обедидени патриоти, проруската, лъжелиберална и олигархическа ДПС, левите русофили от АБВ, ердогановия турски, макар и либерален ДОСТ… Популисти, русофили и туркофили! Хубава компания.

Формациите, които не влизат в горепосочените етикети, са „Да, България“, Реформаторски блок и Нова Република. Това са и единствените, които нямат кандидати служели или доносничели за комунистическите тайни служби.

Да, България“ са ми много симпатични, особено лидерът им Христо Иванов, за когото съм сигурен, че е честен политик, но за съжаление те клонят към центъра, даже ляво в икономически план. Затова бих направил компромис със съвестта си, ако гласувам за тях. Искрено, обаче, им пожелавам успех. Евентуално тяхно влизане в парламента би било само от полза за България.

Сегашните Реформатори (т.е. остатъците), които понастоящем са в брак по сметка с Глас народен, изготвиха програма, която доста задоволява изискванията ми, и бих могъл да ги нарека дори съмишленици, с изключение на някои текстови пасажи ала Виктор Орбан. Припокритието ни обаче свършва, когато се обърнем към политическото им поведение – конформизъм спрямо ГЕРБ в миналото и заявка за още такъв в бъдещето в името на властта. По същество се отказаха от съдебната реформа, подкрепяйки ГЕРБ. А това може само да охлади отношението ми към тях. Като включим вътре и Меглена Кунева и Божидар Лукарски, отношението ми направо се вледенява. Светльо Витков е друг случай. Помня, че през 2011 гласувах за него за президент, просто защото десните в България се бяха постарали да направят избора ми невъзможен. Трябваше да избирам между Меглена Кунева и Румен Христов! Е, избрах Витков :) Сега, естествено, не бих го направил, защото, слава Богу, имам някаква възможност за избор.

И накрая остана Нова Република. Имам доста забележки към тях, за някои от които писах неотдавна и някои, за които не съм писал, които разкриват недостатъци по-скоро присъщи за целия ни политически живот, отколкото само за една партия или коалиция. Програмата им припокрива някъде около 75% от моите възгледи, а политическото им поведение е достойно за адмирации, и когато се разделиха с ГЕРБ, и когато се махнаха от Реформаторския блок - все неща показващи целенасоченост и принципност, нещо което отдавна липсва в българския тюрлигювеч, наречен политика. Следя отдавна политическите действията на Радан Кънев, Трайчо Трайков и Мартин Димитров в Народното събрание, както и като цяло в общественото пространство и съм доволен, че още не са теглили една майна на цялата българска политика и не са започнали да си гледат живота. Тогава наистина щях да си остана вкъщи през изборния ден.

От любопитство си проведох един политически тест, който напълно съвпадна с предварителния ми избор, дори и с подредбата на политическите кандидати:


Така че в неделя ще ида да отметна една четворка в бюлетината, за да спя спокойно. Следващият път обаче, от Нова република ще трябва да се постараят повече, за да ме спечелят :) Както казах вече, аз съм капризен избирател…

Юрий Александров

Коментари

  1. Анонимен22 март, 2017 09:14

    Нова Република е толкова дясна, колкото и Реформаторите. Къкъв е тук спорът?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тук въпросът освен дясно-ляво опира и до политическо поведение.

      Изтриване
  2. От това, което прочетох, наистина си типичен представител за "Нова Република" ). Противоречието обаче идва когато все пак се наложи да се прави коалиция, защото истинската реалност в България просто е такава, каквато е. И тогава ? Пак шизофренизъм ? Едва ли..България се нуждае от действия, колата е в блатото и някой трябва да нагази в калта, "чисти ръце" едва ли са възможни. Нали знаеш епоса за Крали Марко - ту роби освобождава, ту с турците се налага да се бие, ама накрая пак е герой и народа е съчинил песни за него.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е ще трябва някои да променим българската реалност. С много упоритост и последователност. Време се изисква. Много време.

      Изтриване
  3. Направих си горепосочения тест и излезе, че никоя от партиите не бележи пълно съвпадение на моите виждания - процентът започва от 43% в интерес на истината и няма червено до - 26%. Възможно е повечето хора, които не са твърди симпатизанти на определена партия , а също и не се определят вече ляво-дясно / защото това отдавна изгуби смисъл в икономически план/ да имат доста комплексни и разнообразни виждания, което пък е причина получилата се ситуация с четворна коалиция. Така, че "чистотата на възгледите" временно се отлага ))))) Смятам също, че българският избирател се колебае по отношение на взаимоотношенията в Европа и това е причината или едната, десните да нямат това признание, което може би заслужават. Добре е да се помисли за малко национализъм все пак. Така или иначе мен никоя партия не ме представлява напълно )))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. На средния български избирател му дай яденье, пиенье и предизборни обещания за същото :) Иначе не съм съгласен, че противопоставянето по оста ляво-дясно е изгубило смисъл в икономически план. Това, че всички кандидати се отместват на към ляво, дори и при т.нар. десни е просто отговор на нуждите на средната електорална единица :)

      Изтриване
  4. Анонимен24 март, 2017 14:17

    Хаха. Това гербът на Нова република от Междузвездни войни ли е?

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар