Няколко отчаяни въпроса към Нова Република

От почти 2 седмици съм хем бесен, хем отчаян. Нарочно изчаках известно време, за да ми мине, защото знам, че чувствата не са добър съветник, особено когато трябва да ходиш на избори. Не ми минава обаче...

Винаги до сега съм гласувал за ДСБ и коалициите, в които е участвала тази партия. От 1990 г., когато в казармата ме мачкаха да гласувам за БСП!!! Това е съвсем осъзнат личен избор, който се базира на идеите, които споделям с тях -върховенство на правото, свободна икономика, свобода на индивида, външна политика основана на българските интереси, съпротива на местните олигарси и системните партии клонящи към непросветеният Изток и прочее и прочее неща, които всеки нормален човек би трябвало да желае, ако иска да живее в свободна и просперираща страна. Умерено (защото няма просто политик, който да уважавам на 100%) уважавам и лидерите на Нова Република. Там са се събрали наистина хора, които тежат с мнението и експертизата си.

Когато се сблъсках със случая на бившето борче Божин Божинов обаче побеснях. Новината беше, че оня кмет от Тополовград, русофил, путинофил, бивш борец, накачурил статуетки на Ленин и Сталин в кабинета си, бил кандидат за депутат от листата на Нова република! На две места! Втори в Хасковско и трети в Бургаско. Човек одобрявал анексията на Крим, който дори бил заминал там като доброволец на страната на окупатора, субект заявяващ, че в съществуването на СССР не вижда нищо лошо, а дори хубаво! Година и нещо след посещението му в окупирания от руснаците Крим пък, същият тоя Божин Божинов, бил подкрепен от ДСБ при кандидатурата му за втори мандат за кмет на Тополовград през 2015 г. И спечелил тоталирстчето... подкрепен от хората, на които вярвам... Това по принцип някои наричат шибанящина...

Съгласете се, че аз не мога да следя всяка местна стъпка на партията, за която по принцип гласувам, защото ѝ се доверявам някак по презумция, но това си е жива гавра с всички нас, които по някакъв начин желаем тази страна да стане наистина свободна. Е, добре, след дни Божинов се оттегли от кандидатските листи на Нова Република, но въпросът ми е, защо не беше изгонен, както оня, който го обявиха за агент на комунистическата ДС съвсем скоро? С какво той е по различен?

И още въпроси. Как този Божинов е попаднал в кандидат-депутатските листи на Нова република? КОЙ го е сложил там? Ако сам се е предложил, то кой го е одобрил? Има ли ДСБ политика различна в провинциалните селища от тази в София, заради някакви „местни особености“? Кой е решил да го подкрепи за кандидат за кмет през 2015-та въпреки изявените преди това от него тоталитарни и нечовешки възгледи? Този кмет подкрепя ли се в момента от ДСБ?

Питам, защото съм капризен гласоподавател и искам всичко да ми се изясни, за да взема информирано решение, което не можах да осъществя дори посредством свободните медии. Пък и съм уверен, че Нова Република разчита именно на такъв капризен електорат, който гласува с ума си, а не с инстинкта си... А и просто няма начин да си представя, че този човек е идеалът ми за политик.

Ще трябва да ми отговорите бързо, защото изборите наближават :)


Юрий Александров



Коментари

  1. Анонимен10 март, 2017 09:21

    ДСБ всячески ще избягват преките отговори на вашите въпроси, защото са гузни. А грешката няма да си я признаят. Поздрави за текста. Емил Ковачев

    ОтговорИзтриване
  2. Идеалите хранят духа, ама сиренето е с пари....Проблемът според мен е в това, че тези партии така и не намериха време да отидат в провинцията, дълбоката, да се настанят там и всеки ден да подкрепят хората в мъките им срещу местните феодали. Ама с излъскани обувки тичат до Брюксел. Брюксел обаче за Тополовград ни е чувал, ни го е еня. Надявам се поне сам да си дадеш отговор защо въпросните партийни множащи се образувания събират не повече от 6% и то само в 5 големи центъра.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вярно е, че по малките населени места положението е отчайващо, но пък там са много малко хората, които могат да вденат идеали, като свобода на индивида, разделение на властите, върховенство на Закона и тем подобни. Не само бедните, а и богатите. Просто това са неразбираеми ценности за тях. Пак казвам за повечето, не за всички. Затова образование и просветеност му е майката... и плодовете ще ги берем чак след 20 години. Знам обаче, че вероятността това да се случи е минимална.

      Изтриване
  3. Стои си на топло Костов в кабинетчето и на засипва с мъдрост, но Ботев е казал, че свободата не ще молитва....Ето тази борба така и не се осъществи.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар