Защо Румен Радев е опасен за България

В едно интервю за Ройтерс кандидатът за президент Румен Радев, обяви, че, цитирам: „антируската реторика (в България) носи ненужни рискове“. Това беше просто едно от продължаващите му проруски изказвания, които отдавна не учудват никого. За г-н Радев такъв праволинеен военен ред на мисли явно си е съвсем наред, но той със сигурност не е способен да стигне до елементарната истина, че във всеки един исторически момент антируските настроения са били просто един отклик на българите срещу руските имперски амбиции и опити да се превърне България в неоспорима територия за руско влияние.

Всяка уважаваща себе си нация, би използвала подобна реторика, когато вижда, че националните й интереси са застрашени от външна враждебна сила, която по своето същество е недемократична и управлението ѝ би могло да се определи, като странна смесица от авторитаризъм, фашизъм, олигархизъм, феодален капитализъм и чиста престъпност. В случая с България, страната ни е жертва на една враждебна държавно организирана стратегия за икономическа и информационна агресия, която се засилва непрекъснато през предългото управление на Путин. Такива опити се наблюдават, както в бившите съветски републики наречени от Кремъл „Близка чужбина“, така и в цяла Източна Европа.

В случая с България ситуацията е доста по-тревожна, най-вече заради големия брой българи, които по някакъв начин се идентифицират с Русия. Причините за това са доста, но основните са ужасния провинциализъм на българското общество, което сякаш все още не е навлязло в Модерната епоха и не е възприело основни ценности като свобода, законност и демокрация, както и пропагандата на българския комунистически режим в миналото, който представяше колониалния си червен господар, като някакъв по-голям брат, винаги загрижен за нас и все така обичащ ни.

Тия българи са най-разнородни – сред тях са фашизирани националисти, леви „интелектуалци“, „бизнесмени“ с червено минало, комунисти, лумпени, привърженици на конспиративните теории, православни фундаменталисти и обикновени предатели. Този голям брой българи разваля отдавна местния пейзаж и заради това държавниците ни трябва с още по-голямо внимание да прекъсват всички опити за прокарване на руското влияние тук. За това и антируската реторика в България е абсолютно необходима, поне докато Русия не се откаже от апетитите спрямо съседите си и не заприлича на нормална европейска страна. До тогава обаче, разкритията за същността на днешна Русия са по-скоро задължителни за запазването ни като независима държава.

Единственото спасение за такава малка държава като нашата е членуването в организации, които реално да я защитят от мераците на големи тоталитарни държави. Такива „спасители“, естествено са ЕС и НАТО, в които, слава Богу, членуваме. Ако си представим за миг, че в момента нашата страна не участваше в ЕС, тя щеше да бъде едно още по-отвратително място за живеене, в което задкулисието във властта щеше да се превърне в чисто „предкулисие“, а правата на човека щяха да представляват само думи премятани в устите на авторитарни политици.

Та настроенията срещу Русия у нас са необходими, (ако мога да перифразирам един наш комунистически престъпник) „както въздуха и слънцето за всяко живо същество“. Днес това си е една съвсем нормална реакция на всеки чувстваш се свободен български гражданин срещу тиранията така, както това беше по времето на царска Русия, на болшевишка Русия, а днес и на путинова Русия.

В същото интервю генералът заявява, че еврофилията не означавала русофобия. Тези му думи ясно показват, че той е неспособен (както и хиляди българи) да разбере, че русофобията не е дори само автоматичен отговор на външна намеса. Тя е и привързаност към основни принципи на държавотворството – свободни избори, правова държава, разделение на властите, спазване на личните права на гражданите – все неща, каквито в Русия не са се случвали през цялата ѝ история. Затова русофобите в България днес са ориентирани към Запада, но не с онази проява на сълзливи чувства, присъща за русолюбците, а поради привързаност към ясни идеи и принципи.

Радев явно не разбира и, че по своето същество българската русофобия (както между впрочем и полската, литовската, латвийската, румънската, унгарската...) е проява на инстинкт за самосъхранение на нацията и тя ще изчезне в мига, когато Русия спре да прилича на изкопаема велика сила от 19 век. Това, заедно с непрекъснатите му декларации, че ще работи за отмяна на санкциите против Русия, наложени ѝ заради заграбването на чужда територия го прави един наистина опасен за България човек, който, ако случайно се добере до първия пост в държавата, ще унищожи и малкото уважение, което сегашният, президент успя да спечели за страната ни на международната сцена.

Мънканията му около кемтрейлса пък бяха забавен пример, как в стремежа си да не изгуби избиратели, генералът е готов да спекулира около съществуването на неща, битуващи само в главите на завършени глупаци и отдавна оборени от науката и елементарната логика. Подобна мекушавост и конформизъм не могат да бъдат качества на един президент. Ама никак.

И, по дяволите, стига с тия генерали във властта! Един ни стига.

Юрий Александров

Коментари

  1. Чудесно аргументирана статия.Не познавам автора, но този човек е удивително точен. Все пак Роналд Рейгън също е точен и лаконичен, казвайки: "Русия е една престъпна империя, империя на злото.".

    ОтговорИзтриване
  2. Поразяващо погрешно изложение на светлинни години от реалната глобална и локална политическа действителност. Ще припомня само средното изречение на цитат от 1935 г., определен като най-доброто словесно определение на понятието фашизъм: "Фашизъм - това е властта на финансовия капитал." А съвременната политология казва, че в едно общество е на лице фашизъм (власт на банките), когато основните богатства на същото са в ръцете на по-малко от 5% от членовете му. В световен мащаб е по-малко от 1%. Национализъм не означава фашизъм. Що се отнася до нацизъм, това крайно приложение за изземвания в огромни мащаби. Ще цитирам съветника на Рейгън Пол Крейг Робертс: България отдавна е купена 100%. Спасението й е в незабавното излизане от НАТО и ЕС. А Плевнелиев е анти българин от край до край и поддръжник на фашистката диктатура на банките. АТАКА са националисти, а не банкери или фашисти.

    ОтговорИзтриване
  3. В общи линии доста посредствени и пристрастни аргументи, типични за евтин партиен пропагандист от времето на късния социализъм. Особено се набива на очи "линията", че който не е съгласен с мен е недорасъл, а пък аз съм самия бог ;-).

    Иначе с думите на автора може да се напише подобо "есе" само със смяна на две три думички, но за самия автор такова "есе" ще е агресивна русофилия или нещо подобно, като той удобно ще забравя собствената си сащ-филия намазана обилно с мед и масло ;-).

    Ето ви само един пример, на прима-виста, с копи-пейст на писанката на самия автор:

    "Такъв праволинеен военен ред на мисли явно си е съвсем наред, но той със сигурност не е способен да стигне до елементарната истина, че във всеки един исторически момент анти-сащ-иянските настроения са били просто един отклик на българите срещу имперски амбиции на САЩ и опити да се превърне България в неоспорима територия за корпоративно влияние."

    Та всеизвестен факт дори за обикновения американец е броя на базите(военните) на САЩ на планетата са не в проценти а в пъти повече по-света от руските.

    https://www.youtube.com/watch?v=8T9ICWOYCNQ

    Но това, за автора, е "демократично" право а не имперско присъствие. До като руските няколко, буквално, бази извън Русия били имперска заплаха. Дори признати антикомунисти, като Бърч обществото, меко казано са против това "демократично" право. Та автора не уточнява към кого е тази заплаха, а с общи лафове била зло, което подсъзнателно казва, че доброто е на страната на тоя с многото "демократични" бази. Ах да, и това е хибридна война, като че ли има война която е друга.

    Друг такъв изтъркан от употреба е лафа за ЗАПАДА. Да ме извинява автора, явно по география е отсъствал и е минал по милост. Запад е термин, който е относителен. Например от Лос Анджелис, прехваления "запад" е мно-ооого по на изток, дори в сравнение на София с Брюксел. Да не говорим, че вероятно по-близо на ЗАПАД от него е Шанхай или Владивосток.

    Освен ако автора не вярва в догмата на римо-католическата църква за плоската земя ;-). Толкова са изостанали "концепциите" на тез модерни юнаци "западняци".

    Особено се набиват на очи празнодумията му по "научно" оборените "кемтрейлси". Ей го от правилно завършен "неучен", или бивши шефове на ФБР точно на Лос Анджелис:-).

    https://www.youtube.com/watch?v=DTxvWLrUeE8
    https://www.youtube.com/watch?v=fBEk--TuDxU той удобно почина неотдавна, вероятно от естествена смърт.

    Аман от коне с капаци с претенции за божественост.

    П.П. Това не означава, че смятам Путин за подобен спасител на Планетата, но сащиянската арогантност отдавна мина приемливата мяра. Да не говорим за 9/11 и т.н.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Толкова глупости отдавна не бях чел..САЩ вървят след безобразията на Кремъл и слава богу, че ги има..главите на доста българи са пълни с конспиртивно мислене, а живота на Запад е толкова открит и прозрачен..и човешки, за хора иде реч умнико

      Изтриване
  4. Между другото точно Радев е човека, който може НАУЧНО, стига да му позволят и да иска, да ви даде информация за коридорите по които летят тея самолети :-).

    Просто защото на негово подчинение е била единствената в България система за постоянен контрол на въздушното пространство, предаваща системно информация, която би следвало да е част от БЪЛГАРСКИЯ суверенитет. Системата се нарича АСОК.

    Как мисли автора тази информация в Москва ли се праща или другаде ;-)?

    И не ми разправяите, че било така 'щото сме били мембъри на Нейто. Същите бяха и аргументите когато "бееме" мембъри на ОВД, преди 1989-а ;-).

    П.П. Между другото един от командирите на това поделени преди години мистериозно си отиде от тоя свят, по подибие на Тед Гъндерсън :-))).

    ОтговорИзтриване
  5. Не познавам лично човека който е написал тази статия но според мене не е трябвало да я публкува изобщо поради простата причина че цялата статия е пълна простотия и няма общо с истината такава каквато е само докато стигнах до частта където пише как сегашния президент спечелил уважение сред колегите му в чужбина и разбрах че автора не е подготвен да пише за тази политическа тема най-добре ще е да се изтрие статията а автора да се пробва да пише за нещо което ще има поне капка истина

    ОтговорИзтриване
  6. Дано руските танкове дойдат по-бързо, че в тази страна вече не се живее!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да бе, да. Те руските танкове само благосъстояния носат :)

      Изтриване
  7. Мъка.....мъка, а откъде самочувствието, че сте измежду 100 мъдри люде? Фобията при вас е изяла и малкото разум.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нее, аз не твърдя, че съм между 100 мъдри люде. Нито имам акъла, нито квалификацията. Казвам само, че сигурно в цяла България ще се съберат толкова. Четете по-внимателно преди да коментирате. И това го бях писал под друга статия.

      Изтриване
  8. АБЕ ХОРА СТИГА С ТЕЗИ БОЛНИ МИСЛИ.АВТОРА НА СТАТИЯТА МИ СЕ СТРУВА НЕ С ВСИЧКИЯ СИ

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар