7 малко известни факти от българската история

Вече повече от 130 години се лутаме при изграждането на една национална идентичност, в общи линии основана на заблуди и откровени лъжи. Долните факти са добре познати на професионалните историци (а дали?), но за съжаление не и на средния българин, интересуващ се поне малко дори от кръчмарска история. Та знаете ли, че ...?

1. След повече от половин век прехвалено българско „Възраждане” по време, на което би трябвало да се е наблюдавало бум на образованието и просветата (според учебниците по история) преброяването на населението през 1881 г. в Княжество България показва, че само 3.3% от населението умеят да четат и пишат!

2. По време на Априлското въстание, възприемано за кулминация на борбата за освобождение от Османско владичество, въстават едва няколко хиляди души. В ІV революционен окръг, където въстаналото население е в пъти повече от всеки друг, въстаниците наброяват едва 2351 души. За сравнение по време на сръбското въстание през 1804-1814 (продължило 10 години!) най-голямата численост на въстаническата армия наброява 60 000 въоръжени мъже!

3. По времето на т. нар. българско „Възраждане“ името на соченият за негов основоположник –Паисий Хилендарски не е било познато дори в българските училища. Роденият през 1850 г. Иван Вазов споменава, че се е запознал с делото на Паисий Хилендарски, едва след като навършва двадесет години от едно българско браилско списание. Първото публикуване на „История славянобългарска” е през 1844 г. -82 години след написването й, като името на автора не се споменава и липсват двата предговора, изучавани днес в училище.

4. Първата българска история, създадена от българин по време на Османското владичество е „История на България” на Петър Богдан, български католически архиепископ, написана 95 години преди „История славянобългарска” на Паисий Хилендарски.

5. Първото споменаване за хора претендиращи за съществуването на „македонска нация“, отделна от българската е през 1871 г. от П. Р. Славейков в статия във вестник „Македония”, 7 години преди Освобождението..

6. След Освобождението настъпва криза в българското селско стопанство, продължила десетилетия. Притежаваните от българите животни ( волове, крави, коне, магарета, овце, кози, свине) спада в пъти. През 1870 г. общият брой на животни на глава от населението в Дунавският вилает е бил 6 броя. Четиридесет години по-късно във вече освободеното Княжество България, на север от Стара планина (покриващо почти гореспоменатия вилает) същият брой е вече 2.9. Един спад от над 50 %!

7. Първите 9 българи получили някакво образование в Англия са изпратени там през 1835 г. с държавна стипендия от Османската държава.

Не бих искал да навлизам в други периоди от нашата история, фактите от които по един или друг начин са премълчавани или направо скривани от учебниците по история, за да може да отговарят на официозната патриотарска политика. Това са само факти, които са били добре известни на интелигентните българи след Освобождението, но за съжаление не толкова сред техните внуци и правнуци, пили в количества от препълнената измамната чаша на националната пропаганда.

Не случайно Александър Балабанов през 1930 г. произнася горчиво: "Особено след неуспехите във войните ... направихме нещо чудовищно от нашия скептицизъм. Срещу него поставихме самохвалството...“

А самохвалството на един народ е другото име на изкривения до болка псевдонационализъм, който в днешни времена взе отново да надига лишената си от ум и достойнство глава в окаяната ни Родина.

Източник:
-”Балканският ХІХ век –други прочити”, Център за академични изследвания

Юрий Александров

Коментари

  1. Допускам истина в това.Насочеността на материала обаче е подозрителна.И ако се върнем още назад в тъй усърдно укриваната истина за Историята на българите,ще видим коренно различни неща! Народът е,като дете,трябва да се възпитава,НО ОТ СОБСТВЕН ИСКОННО ПАТРИОТИЧНО ВЪЗПИТАН ЕЛИТ!! Тогава и цитираните цифри биха били по-различни. Народът е болен!Не може 500 години да крееш и веднага след това,да рипнеш! През турското робство говедата и да са били повече,това е защото е било за полза на Империята!И с всичко така.След тежка и дълга болест нали не рипаш брато? А,селското стопанство на два пъти измъква България в рамките на няколко години от НАЦИОНАЛНИ КАТАСТРОФИ!Не случайно,евреинът Фил Кенеди точно там заби ножът,"разкулачвайки" жизнеспособни с.стопански единици в цяла България!Не те знам какъв си!Но този материал е материал на парче и далеч не казва всичко.Иначе изглежда внушително,карти и пр.
    Ник

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Насочеността на материала е посочена в самия него и не знам, какво ти е толкова подозрително. И, да, като болен е бил народа след Османската власт и аз това не го отричам. Само пиша прикривани факти.

      Изтриване
  2. Вярвам в доста неща.
    В мира между народите?

    Задължително. Ние, впрочем, сме страшни късметлии, защото сме поколение, изживяло целия си живот в мир. Няма друго такова световно поколение. Не си даваме сметка колко жестока може да бъде историята.
    Ако човек няма база за сравнение, няма как да оцени наличното.

    Човек има чудесна база за сравнение, ако познава историята. Но хората са неосведомени. Моите двама прадядовци по бащина линия са убити в Първата световна война. Дядо започнал да работи на 11 г. в Котел. Ходел е в Балкана да сече камъни, да ги мъкне на рамо и от тях да прави точила, които после да разменя на бартер с турските села в околността срещу брашно. Дразня се, когато чуя някой да се оплаква в България. Това са разглезени от социализма хора, които просто не знаят какво би могло да им се случи, не знаят колко ужасен може да бъде животът. Но историята ние я правим.

    Де да знам…
    Не е ли всичко свободна воля?

    Не, разбира се, каква свободна воля?! Има исторически процеси. Колкото гравитацията е резултат на свободна воля, толкова и историята. За разлика от хората, които имат интереси и, следвайки ги, все пак са склонни да проявяват известни скрупули, държавите, които преследват своите интереси, са абсолютно безскрупулни. При хората може да има други мотиви. Любов, да кажем. При държавите интересът е единственото. Катастрофалната епоха на националните държави, започнала с Вестфалския мир през 1648 г. и свършила с Втората световна война, е характерна с нечувани жестокости. Появата на Европейския съюз, ООН след войната е опит да се неутрализира страшната септичност от политиката на националните държави. В нея няма човечност. Ние сме късметлии, че живеем извън тази епоха. А иначе ние живеем в много интересни времена.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, националните държави и национализмът докарват наистинаголеми беди на човечеството. Но подобни неща са ставали и преди това, причинени от феодалните държави, а преди това и от робовладелските държави. Разбира се, както и от религиозните.

      Изтриване
  3. 28,2 милиарда щ,д е БНД на България през 1988г., сега е 55 милиарда щ.д., при инфлация за перодът от 111%, значи сме назад. А и по дял от световната икономика сме 0,35% тогава срещу 0,11% сега. Има чернобилско замърсяване и стоп на износът на храни, плюс дейност на живковиCтите - буржоазията, да докажат нуждата от край на командната икономика - която сетресе от техните връзки и родство, елитариъм, и желаещи да са Джей Ар и Гулденбург. На Илия Минев, ДС, му правят партия, и му казват, че и те ще се запишат скро в нея. Това пише Илия Троянов в книга "Революция менте"; и - че БКП-елитът и ДС, се държат по-добре с дясната опозиция и дисиденти, и емигранти, и лошо с левите. https://bg.wikipedia.org/wiki/Население_на_България Възрастова структура на населението: Под трудоспособна възраст
    (0 – 17 г.) 1990г. - 21.6%, 2011г. - 16.0%. В трудоспособна възраст (18 – 64 г.) 1990г. - 55.5%, 2011г. - 65.1%. Над трудоспособна възраст (65 г. и повече) 1990г. – 22.9%, 2011г. - 18.9%. КАКВО ЗАСТАРЯВАНЕ, КАКВО УВЕЛИЧАВАНЕ ВЪЗРАСТТА? КАКВО УВЕЛИЧАВАНЕ НА ПЕНСИОНЕРИТЕ? ???
    Медиите също така промиват ?
    мозъците на българите, че в България има най-много собственици на
    жилища, а малко живеят под наем. Колкото повече жилища и жилищна площ
    има на глава, толкова повече ще се отдава и под наем. През 2012 г. 17,2%
    от населението на ЕС-28 е живял в пренаселени жилища - най-високите
    нива пренаселеност са регистрирани в Румъния (51.6%), Унгария (47,2%),
    Полша (46,3%), България (44.5%) и Хърватия (44,1%). От друга страна,
    Белгия (1,6%), Холандия (2,5%) и Кипър (2,8%), отчетени най-ниските цени
    на пренаселеността, а осем други държави-членки на ЕС (както и
    Норвегия, Швейцария и Исландия) всички
    отчетени по-малко от 10,0% на тяхното население, живеещи в пренаселени
    жилища. Най-високите стойности пренаселеност сред населението в риск от
    бедност са регистрирани в Унгария (71,0%), Румъния (63.7%) и Полша
    (60,8%), докато повече от половината от всички лица в риск от бедност в
    Словакия и България също живее в пренаселени жилища. В другия край на
    скалата, най-ниска пренаселеност от хората, застрашени от бедност са
    били регистрирани в Холандия (9,2%), Кипър (7,5%), Малта (6.6%) и Белгия
    (6,4%); Те са единствените държави-членки на ЕС, които докладват, че
    по-малко от един на всеки 10 души в риск от бедност живеят в пренаселени
    условия. На един собственик в България, се пада една трета жилище, а в
    най-добрите в това отношение странни, на един собственик се падат средно
    три жилища. По жилищна площ на глава, Германия води пред България три
    пъти 55 кв.м срещу 18 кв.м... От 1984г. до 1992г., са построени 480 000
    жилища от държавата, от тогава мина 3-пъти повече време. Сега в обявите
    за наем, има само жилища от преди 1991г.

    Те и
    инвестициите трябва да са поне три пъти по-малко на глава, спрямо
    немците. Макар, че БВП на зает българин е 20 000 долара, а БВП на зает в
    Германия е 43 000 долара. Германия имя 17 000 долара инвестиции на
    зает, годишно, а на зает в България са 5 000 долара.
    7%
    от населението има депозити - ДАННИ ОТ 2012г.: "През последните две
    години хората, които имат спестявания са намалели двойно - от 14% в
    началото на 2010 година до 7 % или 511 000 души в началото на тази
    година. От седемте процента българи със спестявания пък едва 13 на сто
    имат депозити над 5 000 лв. или това са приблизително 66 000 души.
    Преобладаващата част – 46% от хората със спестявания имат спестени суми
    до 1000 лева, тоест това е 3,22% от населението - със средно 114 лева." до 1000 лева, тоест това е 3,22% от населението - със средно 114 лева." 1964г. в САЩ минималната заплата е била 3 000 долара годишно, а БВП на глава им е бил 3 500 долара.

    ОтговорИзтриване
  4. Ниските заплати се оправдават с производителност на трудът. Къде пише как се измерва тя. Как се определа производителността на инвеститора и мениджмънтът? Къде се пише за производителност на инвестицията, на машините и ноухауто...


    Инвестициите в България са под три пъти на зает, спрямо Германия, а БВП на зает в България е два пъти по-ниско от на Германия. Значи, че трудът на заетите в България е по производителен от на заетите в Германия.

    Заетите в България в селското стопанство, правят 4-5 пъти повече добавена стойност от на тези заети в селското стопанство в Полша, и 60% от тази на зает в Швейцария. Що тогава трактористите не взимат 60% от заплатата на тракторист в Швейцария, и 5 пъти повече от поляк тракторист. Една учителка в България прави еднакво БВП по реални единици на измерване - еднакъв продукт - реално, спрямо една учителка в Германия, но по номинален БВП, тук учителката прави 6 000 лева БВП, а там учителката прави 60 000 лева. В Германия работят 1400 часа годишно и 30% от заетите работят на половин ден, а в България се работи над 2000 часа и 0.5% работят на половин ден, и ако там се трудеха като тук, те щяха да имат 50% безработица. Ако в България се трудиха като заетите в Германия, то тук щеше да има излишни места за още толкова заети като сега. Тоест Българя има по-голяма икономика от нужното, но има ниски заплати и много се работи.

    ОтговорИзтриване
  5. https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_regions_by_past_GDP_%28PPP%29

    Руснаците имат БВП на глава 250 долара на глава, а на наша територия през 1870те, е 150 долара на глава. От 1860та до 1870та, БВП на наша територия е нараснал с по-малко от 5%, а през периодът 1880та до 1890та, БВП нараства с 33%. „Българите такива, каквито са“ възхвалява гърци и турци и внушава, че „ако се налага някой да измести турците между Стара планина и Егейско море - това трябва да са гърците и в никакъв случай българите!“. Съединението на Княжество България с Източна Румелия предизвиква огромна тревога в Британската империя заради подозрението, че е дело на руския царски двор, който се стреми да постигне Санстефанска България с излаз на Егейско море. Първата страница е с огромно заглавие "Истината за Източна Румелия", текстът започва със съобщението, че революцията в Източна Румелия застрашително връща на дневен ред целия Източен въпрос. Внушава се, че към коренното гръцко население между 6. до 15. век по тези земи се заселили различни варварски племена, между които и българите. Тези натрапници взаимно се изтребвали, докато в 14. и 15. век не дошли турците, които въдворили ред и порядък в региона. Подчертава се, че турците са добре управляваща раса, но направили голяма грешка, че не форсирали потурчването на завареното местно население. Вследствие на това, през последния 19. век руски емисари развили сепаратистко движение сред родствените им славянобългари, организирали и въстание, докато накрая след брутална война с Турция им създали и държава.

    ОтговорИзтриване
  6. Много евреи бяха отхвърлени от Бога, че казваха "добре беше в египетско робство, дини и воден чесън имахме". Така и с тя дето в османско било добре. 28,2 милиарда щ,д е БВП на България през 1988г., сега е 55 милиарда щ.д., при инфлация за перодът от 111%, значи сме назад. А и по дял от световната икономика сме 0,35% тогава срещу 0,11% сега. Има чернобилско замърсяване и стоп на износът на храни, плюс дейност на живковистите - буржоазията да докажат нуждата от край на командната икономика - която сетресе от техните връзки и родство, елитариъм, и желаещи да са Джей Ар и Гулденбург.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар