Подмазването на световни и регионални сатрапи няма да ни доведе до нищо добро

Преди няколко дни премиерът Бойко Борисов проведе по собствена инициатива телефонен разговор с президента на Руската федерация на тема възобновяване на руските енергийни проекти у нас. След това, министър председателят, почти еуфорично обяви, че бил благодарен, че Путин приел разговорът да се осъществи и че руският президент бил добронамерен, а той не очаквал това. Бе с една дума голямо умилкване му удари – нещо неуместно за един министър-председател на една независима страна. Но не умилкването е най-страшното, а декларираното от наша страна желание за възобновяването на руските енергийни проекти в България.

Наскоро пък българските служби предадоха на турските власти турския гражданин Абдуллах Бююк, потърсил убежище у нас. Това стана въпреки решения на съда, които отказваха неговото екстрадиране и въпреки всякакъв човешки морални норми, които повеляват едно лице да не бъде насилствено връщано в родината му, когато там го чака несправедлив съдебен процес, предполагаеми изтезания и опасност от смъртно наказание. С това си действие българските власти признаха официално, че признават турския съд за независим, а турската държава за правова – неща, в които се съмнява целият свободен свят. Още повече след опита за преврат там, когато турското правителство отмени Европейската конвенция за правата на човека и започна масови чистки във всички свери на обществения живот в невиждани за Европа размери от времената на Сталин насам.

Посочените два скорошни примера отново показват изначалното влечение на Бойко Борисов да бъде в добри отношения с всички и да бъде харесван от всички. Така конформизмът във вътрешната му политика, довел до половинчати или имитационни реформи в много сфери на обществения ни живот преля и навън – днес Борисов иска да бъде в добри отношения с всяка страна по света и, естествено, с всички наши съседи и намиращи се в района държави.

И в това му желание нямаше да има нищо лошо, ако беше се състояло в други времена, но днес светът е различен. Тоталитарните и авторитарни режими са във възход. Демократизацията от 90-те забави ход, че и обратен завой направи. Светът се е превърнал в подобие на онова, което беше в навечерието на Втората световна война, само че днес участниците на международната сцена са повече, въоръжени са с по-опасни оръжия и някои от тях са откровени психопати.

Вследствие на този тоталитарен възход и постепенното оттегляне на САЩ от ролята на световен полицай, все повече авторитарно настроени лидери виждат, че могат да правят неща, които преди време не си и помисляха, че ще им се разминат. Да скланяме глава пред такива диктатори с цената на нарушаване на законност или унищожаване на достойнство е опасно за съществуването на България, като правова и независима държава – такава, каквато от Освобождението до днес почти не е била.

Всички знаем, как през последния век зависимостта на страната ни от тоталитарни режими, били те милитаристични, нацистки или комунистически, не ни доведе до нищо добро. Няма да ни доведе и в бъдеще. Днес обаче България за първи път в новата си история е съюзник със страните от демократичния свят и всякакви опити на управляващите да компрометират този съюз чрез подмазване на световни и регионални сатрапи, говори за страхливост, малодушие и мижитурство.

Юрий Александров
http://gledam.blogspot.bg/

Коментари

  1. И ти какво точно предлагаш?

    ОтговорИзтриване
  2. Ми с Путин трябва да се държим нормално, а не подлизурковски... Нагледали сме се през историята на български управници, които се слагат на великите сили и това до нищо добро не е довело. А що се отнася до Ердоган, то на него му трябва да подадем само пръст, че да ни отхапе някой ден цялата ръка.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С Путин нормално трябваше да се държим когато дойде тук на крака и ни предложи да построи АЕЦ и да ни даде 51% от него без да дадем един лев. Когато ни предложи Южен поток, тогава трябваше да се държим нормално.
      Само, че тогава ако си спомняш на Бойко оценките му идваха от Брюксел и Вашингтон. Тогава такива като теб му ръкопляскаха бурно и намек даже не правеха, че се слага на САЩ и продава интересите ни.
      Те ако тогава с Путин се беше държал нормално, днес нямаше да има нужда да пълзи пред Ердоган.

      Изтриване
  3. Наистина слагането на тия диктаторчета е недостойно, даже срамно. Божо.

    ОтговорИзтриване
  4. Ми то "мъжкара" Борисов го хвана необяснимо шубе и стана подлога на султана от Анадола, като погази всякакви международни договори! То е същото като Западна Европа да връща нашите бегълци от комунизЪма, като тук им бяха гарантирани резонните 2 години пандиз, като "добре дошли в рая"! Гласувайте сега за "Мъжкара"!

    ОтговорИзтриване
  5. Мерлина го е казал ясно и вярно Според теб излиза, че масовото пълзене пред САЩ на елито днешен, е полезно и родолюбиво. Докато един нормален разговор с "диктаторо" руски, от който зависи случването на много полезни инициативи за нас, за нещо лошо. Според вас, Не е трябвало да дадем на Ердоган един от главните организатори на ТУРСКАТА ПРОЛЕТ ... Военният преврат,които ЦРУ и помагачи, като този и приятели, му организираха, за да го свалят от власт.Защото не слушка, и не реагира на заповеди, като някои нашенци, първо сигнално. Макар и да е законно избран от турският народ на този пост.Не си научил нищо ново, и нищо старо не си забравил.

    ОтговорИзтриване
  6. Явно не можеш да схванеш разликата м-у диктаторски режими и правови държави. Да, малоумните избиратели избраха Ердоган, но това не означавва че той не се държи диктаторски. Той и Хитлер го избраха демократично...
    В Русия положението е подобно.
    Не казвам, да не комуникираме с тях, а казвам да не им се мазним, защото е опасно за самите нас.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар