Заразата наречена глупост


Още от древни времена неизменна истина е, че броят на глупците в едно общество винаги превишава броя на разумните хора. За наша радост през последните няколко столетия последните някак са успели да вземат връх (дали?!) и въпреки царящата навред глупащина са ни дотикали до днешните цивилизационни висоти :)

И ако кажем, че любовта към знанието е до някаква степен привлекателна за някои умове, то тогава с чиста съвест можем да наречем глупостта епидемия, върлуваща сред човешката раса от неизвестен брой години, по-всяка вероятност доста голям.


Всяка инфекция обаче си има основни пътища и скорост на разпространение. През каменната епоха хората са се заразявали от глупост, докато, насядали около огъня, разтягали локуми за да елиминират страха от неразгадаемия и плашещ околен свят. Тогава болестта се разпространявала главно сред отделни групи, изолирани една от друга, но така и до ден днешен не е открито мястото, където е започнало всичко, т.е. източника на инфекциозния процес. По-късно, през античността, човеците се заразявали с глупост по форуми и агори, където излизали да пазаруват, да се съдят, да политиканстват или просто да дрънкат. Понякога те я прихващали, когато седнели да четат някой ръкопис сътворен от някой глупак. През Средновековието предците ни пипвали глупост по църкви, селца, университети, кръчми, улици… абе въобще от навсякъде.

На пръв поглед нещата се влошили след онзи тип Гутенберг, когато лесно печатаните глупости започнали да стигат до все по-голям кръг от хора. Но това било само на пръв поглед, понеже хората, способни да се заразят от глупост по този начин, били някъде около 3% от населението. Или по-малко, няма значение, но само те можели четат. Нещата наистина се влошили, когато през вековете на умението да четат и пишат се научавали все повече и повече хора. Така почти всеки глупак можел да прочете написаното от друг глупак в книга, вестник или писмо и после на свой ред да напише нещо, предназначено за податливи към болестта приемници. Епидемията обаче започнала да се превръща в пандемия, когато се появили телеграфът и телефонът. Тогава глупаците вече можели да прехвърлят инфекцията си на други хора почти моменталически и на големи разстояния. Нещата добили катастрофален характер през 20-ти век с навлизането във всеки дом на радиото и телевизията, които постепенно започнали да разпространяват и един мутирал вирус на глупостта наречен „масова култура“ и друг един такъв подобен разнасян главно чрез т. нар. „реклами“, лайф шоута, сериали и т.н.

Когато обаче преди двайсетина години се появи Интернетът, пандемията започна да излиза извън контрол. Докато в предишни времена възможността глупаците да пръскат заразата бивала ограничавана от грамотност, финасови, цензурни и най-вече чисто естетически причини, то появата на това техническо чудо сътвори един непрекъснат обмен на бацили по интернет форуми, блогове, социални мрежи и прочее и прочее.

Заразените с глупост обикновено са неуки, но самоуверени, незнаещи, но налагащи своето мнение, арогантни и с високо самомнение. Те са готови да се изказват по всякакви въпроси, макар да нямат нужната подготовка за това. Особено опасен момент в разпространението на болестта е, че самите заразени не осъзнават, че са болни и така продължават да разпръскват заразата, мислейки си, че сеят навред мъдрост, истина и просвещение.

Този опасен феномен е описан преди петнайсетина години от двама психолози от университета Корнел в щата Ню Йорк - Дейвид Дънинг и Джъстин Крюгер. В едно свое изследване те подложили на тестове за интелигентност, логически способности и чувство за хумор група хора. След това ги накарали да се самооценят. Оказало се, че най-зле представилата се една четвърт от тях се оценявала най-високо. Реалната им успеваемост според тестовете била около 12%, а според тях самите – 62%. По-умните пък били доста по-критични към себе си. Оттогава явлението, при което некомпетентните хора изключително надценяват собствените си умения, а компетентните страдат от ниско самочувствие се нарича ефект „Дънинг-Крюгер”. Явно този ефект бил познат на хората още преди 24 века, когато Сократ произнесъл прочутата си фраза: „Аз знам, че нищо не знам”. Но знае ли човек…

Има много примери за потресаващи симптоми на болестта, които се появяват в последните години. Ето някои от тях:
- Теория за Кемтрейлс
– това е теория, според която естествените следи оставяни от самолетите в небето са доказателство за разпръсквани химически и биологични отрови. Това, според тях, е следствие от някакъв заговор на правителствата по света, целящ тровене на собствените им граждани. Въпреки, че вече няколко авторитетни университети и научни организации доказаха по възможно прост начин, че такова чудо няма, вярващите в тая теория се множат непрекъснато, покосявани от бацила на глупостта. Този бацил им пречи дори да видят съвсем естествените обяснения за образуването на такива следи, като кондензация, работа на самолетни двигатели, влажност и завихряне на въздуха, посока на слънчевите лъчи, аеродинамика…Само една от българските страници на почитателите на Кемтрейлс във Фейсбук е събрала почти 18000 харесвания (О, Боже!).

- Оръжието ХААРП или High Frequency Active Auroral Research Program (Програма за високочестотни активни изследвания на полярното сияние).
Тук нещата са още по-заразни. Смесвайки един тюрлигювеч от научни и фантасмагорични факти, ужасно много хора вярват в теорията, че вече затворените съоръжения на програмата в Аляска са способни да предизвикват целенасочени земетресения, урагани и дори да контролират мислите на хората навред по света. Тук фантазията на заразените прераства в покъртително фентъзи… Разновидност в България на болестта пък кара заразените да вярват, че злите илюминати от САЩ са решили да насочат оръжието си към балканските държави. От там идвало и увеличаването на бедствията по тия земи в последните години. Този случай е показателен, как знанията на повечето хора не достигат за да вземат смислено решение, поради простият факт, че тук става дума за задълбочени научни знания и един възможен начин за предпазване от заразата е наличието на способността у индивидите да различават науката от псевдонауката –едно много ценно качество, което винаги е спасявало редица обикновени хора от вируса на глупостта.




- Вярата, че ваксините са опасни за здравето
Да, това може да се нарече вяра, защото убедеността на определено количество майки и бащи, че ваксинациите са опасни за децата им не почива на никакви научни факти. Нещо повече. Тази вяра е опасна за техните деца, както и за онези от околните, които по действителни медицински причини не са ваксинирани. Тези антиваксери не знаят, какво може да предизвикват болести като полиомиелит, паротит, бактериален менингит, дифтерия, рубеола, вариола, дребна шарка –болести които са косели хората наред само преди две поколения. Тук особено наложително е да прибавим и онези заразени, твърдящи, че ваксините съдържат нанотехнологични съставки, чрез които група от много лоши човеци контролира умовете на всички ваксинирани. Жалкото е, че все още не е измислена ваксина против глупост, която в случая ще свърши доста добра работа.

Долната карта съставена от програмата Global Health показва огнища от нови заболявания, които са били предотвратими чрез ваксинация. Огнищата на дребна шарка са в червено, а онези на магарешка кашлица - в зелено.

- На земята са съществували хора великани
Снимките на останки от гигантски човеци шестват из света още от края на 19-ти век. И макар, че всички от тях в последствие се оказват доказано фалшиви, все още има хора, които се връзват на публикуваните от време на време из Интернет снимки. Най-обсъжданата от тях се оказа, че е направена за един конкурс на майсторите на фотошопа и авторът й никога не е претендирал за някаква нейна автентичност. Естествено хората вярващи в огромни човеци въобще не се интересуват от законите на физиката и биомеханиката, които ни казват, че такова чудо, като седем метров човек със същите пропорции, като на съвременния, не е възможно да съществува...

Фотошоп:

И оригиналът. Останки от мастодонт:

- Стоунхендж и редица мегалитни структури по света, били построени от извънземни.
Разбира се, ние не знаем със стопроцентова сигурност, кой е построил някои от тези чудеса, но обезпокоително количество заразени убедено твърдят, че това е дело на някакви извънземни или хора-великани, без да представят валидни научни доказателства. В долното видео един обикновен пенсиониран дърводелец показва, че тези структури може и да се построени от… хора, представете си.




Може да се посочат още много други такива теории, вярвания и псевдонауки, които пръскат вирусите на глупостта днес, но за това ще трябва да бъдат изписани томове. Само могат да бъдат споменати глупости като Заговор на рептилите, внедрени в правителствата и ООН, заговора на ЦРУ за избиване на черните и хомосексуалистите чрез създаването на СПИН, Юдео-масонски заговор за световно господство, тезата, че стратегията „Ран-Ът” всъщност е план за унищожение на България, „научният” креационизъм, астрологията, френологията, парапсихологията и така почти до безкрайност... Безкрайност, с каквато само глупостта човешка е надарена.

Юрий Александров
http://gledam.blogspot.bg/

Коментари

  1. Много много добро. Поздравления! Поправете моля само "Ето някой от тях:" на "някоИ".

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за оценката. И благодаря, че ми посочихте грешката! Често пиша и публикувам без предварителен преглед :)

      Изтриване

Публикуване на коментар