Евроизбори – между смеха и тъгата



Наистина е смешно. Смешно е, как така се получи, че електоратът на БСП изпрати на първо място 15-тия в листата на партията си, някой си Момчил Неков. Ясно е, че причина за това е самата бюлетина, която се стори кошмарно сложна за някои избиратели, които объркани от наличието на две колонки –една за партии и коалиции и друга за преференциален вот, взеха, че отметнаха 15 и на двете места. За по сигурно! За всеки случай! И за да не вземат да объркат нещо!

Единственото, което объркаха, бяха сметките на любимата си партия, която е ясно, че бе сложила онзи Момчил само за пълнеж на едно неизбираемо място. Сега обаче ще бъде интересно, дали пълнежа, ще отиде в Брюксел, за да си седне на мястото или ще се откаже, притиснат от вътрешнопартийни повели. Така ще се види дали БСП всъщност зачита волята на своите избиратели или пък не ги бръсне за сливи, така както нейният лидер, на когото значението на думата "оставка" убягва все повече след всеки пореден загубен избор.

Покрай тия избори обаче лъсна една съвсем не смешна истина. Истина, която някои от нас си знаеха отпреди, но която днес получи своето доказателство с елементарните обърквания около преференциалния вот. Стана ясно, че голяма част от българския избирател е необразована, незаинтересована от ставащото в страната и, с извинение, проста. Защото, ако в тъмните стаички пускаха обучени шимпанзета, вместо хора, те със същият успех щяха да отбележат двете 15-ки, после да пуснат листчето в урната и накрая да получат бананчето си. Елементарно, нали?! Така можем да минем и без хора.

Наличието на огромен брой граждани, които гласуват като маймунки обаче ерозира и компрометира непрекъснато идеята за демокрация в страната – нещо което можем да видим на всички избори, когато различни популисти и откровени антидемократи обират техния вот. Недопустимо е хора, които не знаят, какво правят, когато драскат по бюлетината сякаш върху детско блокче, да определят бъдещето на страната и на всички нас. Тези хора явно не могат да използват правото си информирано и съзнателно, което прави това право опасно за цялото общество.

Единственият начин да бъдат парирани и обезсилени тези гласове е от тук нататък да вървим към едно усложняване на бюлетината за всички видове избори, като може преференциите да бъдат разширени, а номерата на партиите и коалициите бъдат премахнати. Валидността й може да бъде удостоверена, например, само след правилно попълване на малък текст на дъното й с въпроси, от сорта на „кой е президентът на Републиката в момента”, „кой е министър-председателя”, „коя/кои партии в участват в правителството”, „кой е лидерът на партията, за която гласувате” и т.н. Така всеки, който не се справи с бюлетината, ще покаже, че не е способен да вземе осмислен избор и не може да решава съдбата на всички нас.

Звучи смешно, ама всъщност ситуацията е доста тъжна...

Коментари