Маймунски неприятности или бананови избори 2013

Със завиден талант и упоритост, които не всеки народ може да притежава, българинът успя за пореден път да изпрати в парламента невъзможна смесица от свои представители. Наистина се изискват редки способности и качества от четири избори за парламент в последните 12 години и четирите пъти да избираш грешните хора, способни да доведат страната ти до състоянието, което е днес –най-бедната и най-корумпирана държава в Европа.

Покрай това се сещам за един експеримент проведен с маймуни, при който всяка една от тях вкарвали в клетка с множество бутони вътре. При натискането на един от тези бутони пред примата падал банан, при натискането на останалите се пускал слаб ток по тялото му. Показват на маймуната цялата тази работа и после я оставят, за да видят как ще действа тя. След кратко колебание маймуната натиска първия попаднал й бутон. По тялото и протича ток и тя се втриса. Опитва втори – пак ток. След третия грешен бутон маймуната пощурява и започва неистово да тряска по бутоните. Дори не обръща внимание на появилия се банан...

 
Цялата тази маймунска работа е много сходна с изборните упражнения на българина, който отдавна е пощурял в избора си и избира ли избира, загубил ум и разум. Обикновено след всеки избор той получава 4 годишната си болезнена доза ток, но със впечатляващо умение, когато дойде време пак да избира, отново натиска грешния бутон.

В резултат от това новият българският парламент се напълни с мутренски имитации на дясното, бивши комунисти с апетити за преразпределение, турско-българският хор на един олигарх и фашизоидни психопати.

Стотици хиляди десни избиратели обаче няма да бъдат представени в бъдещият парламент най-вече заради арогантността и късогледието на т.нар. „автентични” десни, които успяха за пореден път да се изпокарат дори в деня за крайна регистрация на участниците. Така останките им се нароиха още повече и се присъединиха към останалите забравени от всички ни парченца и трошички от иначе силния преди години СДС. Най-после подадената от Иван Костов оставка от ръководния пост в ДСБ обаче, може да е нов шанс за поне частично реанимиране на дясното чрез избирането за лидери на млади нови лица, необременени от старите кармоли и политически тежести.

Въпреки това обаче, има нещо ненормално в държава, в която Волен Сидеров взима три пъти повече гласове от Иван Костов...

Извън Парламента останаха и кандидатите на протестиращите от февруари и март, които не успяха да представят общи листи, а се явиха разпокъсани в незнайни формации, които в общи линии повтаряха безумните искания на „Атака” за национализация, колониално робство, престъпни супермаркети и чуждестранни грабители. Това, наред с проявената абсолютна липса на интелект и грамотност ги запрати нейде на дъното на изборната класация... За това допринесоха и националните медии, които общо взето не говореха за тях. Може да се предвиди обаче, че скоро отново ще почнат да ги споменават, защото те показаха, че може да са малко, но компенсират това с кресливост, която за зла участ ще демонстрират тепърва по улици и площади. Очеваден пример за това беше изборната вечер, когато 200 полупияни елемента изправиха на нокти цяла България.

Онези пък кандидат политици, недостигнали така лелеяния 1%, осигуряващ им държавна субсидия за 4 години напред, поискаха касиране на изборите, проявявайки абсолютно неуважение към онези, които си бяха дали зор да излязат до изборните секции в поредния отчаян опит да налучкат бутона, който ще пусне бананчето.

Друг въпрос е, дали интелектуалният капацитет на нацията не е вече изчерпан и тя просто не е способна да излъчи от своите редици кадърни и морални хора, на които да делегира правата по управлението си, поради простата причина, че те вече не съществуват. Или накратко казано, бананче просто няма...



Коментари