Не, г-н Стоичков, вие не сте никакъв мъжкар

"Аз, Христо Стоичков, заставам с името и целия си авторитет зад Росен Плевнелиев и новото бъдеще на България".

Тези думи на световно известния футболист написани в едно негово недодялано изявление до медиите, не изписаха веждите на кандидата за президент от ГЕРБ, а направо му извадиха око. Защото подкрепата от лице като Стоичков, едва ли може да бъде повод за гордост за който и да е кандидатстващ за президент, депутат, евродепутат, кмет, та дори и пъдар. Футболистът отдавна вече е по-известен по света с лошия си нрав и буен темперамент, отколкото с изявите си като ритнитопковец преди години, когато хем прослави България, хем повечето чужденци се питаха изумени: „Всички българи ли са такива екземпляри?!”


Изречението обаче, което може да потресе всеки и което е симптоматично за светогледа на мнозина управляващи и управлявани е:

„...Само че в България вече има мъжкари като мен, Плевнелиев и Борисов, които сме готови да стигнем до край!”

До какъв край, ще стигнат господата от писмото така и не се научава, но пък и едва ли е интересно. Интересна, загадъчна и имагинерна е българската дума „мъжкар”, която носи в себе си множество нюанси, дефиниции и тълкувания. Явно е обаче, че тълкуването на думата от г-н Стоичков е доста странно. Поради което ще взема да обясня, на него и подобните на него, какво значи и какво не значи мъжкар.

Мъжкарят не ходи наперено като бойно петле, г-н Стоичков. Мъжкарят не си слага сини буркани в колата, а спазва правилата, които важат за него също толкова, колкото за всеки друг. Мъжкар не значи да си нахакан и арогантен, а владеещ се и търпелив. Мъжкарят не дружи с босовете на криминалния свят, от чиито рекет и насилие са пропищели милиони обикновени българи. Мъжкарят не плаче по погребенията им. Защото мъжкарят има морал, който му забранява да върши някои неща, които останалите могат да си позволят. Мъжкарят не псува под път и над път, когото му падне и както му падне. Мъжкарят не прилича на селски тарикат във Версаче. На мъжкаря му отиват и дрехи от Илиянци...



Щото духът създава мъжкаря, г-н Стоичков, а не бабаитлъка, хитърлъка и облеклото. За туй да си мъжкар, не значи да си някой латиноамерикански мачо или тъмен балкански субект. Не значи и да се оплакваш с повод и без повод от този или онзи, от плюещи и критикуващи те. Защото освен, че не е мъжкарско, това е смешно и е по-подходящо за някое капризно дете, камо ли за голям мъж. Защото мъжкарят е и благороден. Той не обръща внимание на злобни приказки и злостни клюки. Най-малкото не изпада в истерия от тях.

Мъжкарят, г-н Стоичков, има вярна представа за собствените си способности. Той не се захваща с дела, с които знае, че няма да се справи, а само ще се изложи. За това не от всеки мъжкар става футболен треньор, почетен консул или политик. Мъжкарят си признава, когато е сгрешил. Мъжкарят не бие и не обижда по-слабите от него и най-вече жените. Мъжкарят не убива беззащитни животни за удоволствие.

Аз съм убеден, че Вие искрено си вярвате, че сте мъжкар, но повярвайте, вие сте всичко друго но не и това.

И следващият път, ако наистина искате да направите услуга на ГЕРБ, подкрепете някой техен противник. Ще пропъдите симпатизантите му от раз :)

Коментари